Peppol

Gewijzigd op Ma, 11 Dec, 2023 om 12:20 PM

PEPPOL is een Europees initiatief om e-facturering te standaardiseren. Het maakt het mogelijk e-facturen veiliger te versturen naar en te ontvangen van overheden, ministeries en andere relaties die zich ook in het beveiligde Peppol-netwerk bevinden. 


Voor meer informatie over Peppol zie https://peppolautoriteit.nl/ en https://peppol.eu/.


Bekijk de video Yuki X Peppol over de voordelen van het gebruik van Peppol in Yuki!


Een e-factuur (UBL factuur) is een elektronische factuur. Op een e-factuur staan de vereiste gegevens altijd op een vaste plek met een eigen codering. Daardoor is het voor Yuki mogelijk een e-factuur automatisch te verwerken.


Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel UBL.Om voor de ontvangst en/of verzending van e-facturen gebruik te kunnen maken van het Peppol-netwerk moet een onderneming (lees administratie in Yuki) zich via een zogenaamd Access Point registreren. 


Alleen een gebruiker met de rol 'Directie' kan administraties registreren of afmelden bij Peppol.


LET OP!

De accountant kan de administratie van jouw bedrijf ook bij Peppol registreren. In dat geval is het niet meer nodig om zelf je administratie te registreren.


Op het moment dat je een administratie via Yuki registreert bij Peppol dient Yuki als jouw Access Point tot het Peppol-netwerk.


LET OP!

 • Elk bedrijf (administratie in Yuki) moet afzonderlijk worden geregistreerd.
 • Een administratie kan maar één zogenaamd Access Point naar Peppol hebben. Om de administratie via Yuki te kunnen registreren bij Peppol moet deze administratie dus, indien van toepassing, eerst bij het bestaande Access Point worden afgemeld.  


VOOR DE VEELGESTELDE VRAGEN OVER DEZE FUNCTIONALITEIT ZIE FAQ PEPPOL!


Ontvangen van e-facturen via Peppol

Het ontvangen van e-facturen is altijd beschikbaar in een domein zodra er één of meer administraties zijn geregistreerd in het Peppol-netwerk.


Na de registratie van een bedrijf bij Peppol:

 • zullen een aantal leveranciers die zijn aangesloten bij het Peppol-netwerk automatisch hun e-facturen (verkoopfacturen) naar je administratie gaan versturen.

  LET OP!
  Yuki adviseert je om een bericht te sturen naar alle leveranciers waarvan je niet automatisch e-facturen via Peppol ontvangt.

 • Er kan een ontvangst van een bericht van Yuki worden ingesteld zodra een e-factuur wordt ontvangen of niet succesvol wordt afgeleverd via Peppol
  (zie artikel 
  Berichten van Yuki instellen)
 • vind je de via Peppol ontvangen facturen terug bij de Historie of je Digitale post in de Postbus
  (zie artikel Historie (scan/upload batches) of Digitale post). 

Versturen van e-facturen via Peppol

Het versturen van e-facturen is niet beschikbaar in een domein waarin een gebruiker met de rol 'Directie' heeft gekozen voor de Minimal versie van Yuki.


Na de registratie van een bedrijf bij Peppol:

 • wordt de standaard verzendmethode van verkoopfacturen automatisch aangepast naar 'Waar mogelijk via Peppol'
  (zie artikel Factuuraflevering)
 • kun je bij het aanmaken van een nieuwe verkoopfactuur de verzendwijze 'Via Peppol' selecteren
  (zie artikel Factuurdatum en/of verzendwijze wijzigen

  LET OP!
  Yuki controleert op basis van het bij de klant ingevoerde KvK-nummer en btw-nummer of de klant is geregistreerd bij Peppol.

 • vind je de via Peppol verstuurde facturen terug bij het activiteitenlogboek in de Verkoop functionaliteit
  (zie artikel Activiteitenlogboek facturen).

Alle vastgelegde instellingen zoals o.a. de instellingen van Peppol zijn op één plaats in je domein samengebracht en gecategoriseerd.


Open de instellingen van je domein door in de navigatiebalk te klikken op het icoon Instellingen en klik vervolgens in het nu geopende scherm op Peppol


Het volgende scherm wordt geopend:Vanuit dit scherm kan een gebruiker:

 • een bedrijf (administratie in Yuki) registreren bij Peppol
 • de voorkeuren van e-facturering wijzigen
 • een bedrijf (administratie in Yuki) afmelden bij Peppol.

Bedrijf registreren bij Peppol

Beweeg met je muis boven het bedrijf dat je wilt registreren bij Peppol en klik op de knop Registreren.Het volgende scherm wordt geopend:Om een administratie te registreren voor ontvangst en/of verzending van e-facturen via Peppol moet in Yuki het KvK-nummer en btw-nummer verplicht zijn ingevoerd.


LET OP!

Is een bedrijf niet btw-plichtig dan moet alleen het KvK-nummer verplicht zijn ingevoerd.


Alleen de accountant kan het KvK-nummer en/of het btw-nummer wijzigen.


Klik op de knop Registreren om de administratie te registreren bij Peppol.


De volgende melding verschijnt in je scherm:Daarnaast wordt de standaard verzendmethode van je verkoopfacturen in Yuki direct aangepast:De desbetreffende administratie is nu geregistreerd bij Peppol waardoor vanaf dit moment, afhankelijk van de geselecteerde voorkeuren voor e-facturering, e-facturen ontvangen en/of verstuurd kunnen worden.LET OP!

Ontvangen e-facturen die in de administratie in Yuki zijn ontvangen of verwerkt staan in Digitale post met status 'Open' of 'Afgehandeld'.


LET OP!

Als je bij het registreren van de administratie bij Peppol de onderstaande melding krijgt, kun je via de link  https://directory.peppol.eu/public/locale-en_US/menuitem-search zoeken bij welk toegangspunt de administratie al is geregistreerd en daar de administratie afmelden.Voorkeuren e-facturering wijzigen

Beweeg met je muis boven de regel van de desbetreffende administratie, klik op de knop met de drie puntjes en selecteer vervolgens Bewerken in het dropdownmenu.Het volgende scherm wordt geopend:Verwijder in dit geval het vinkje voor Verstuur facturen en klik op de knop Bewaren om de gewijzigde voorkeuren van e-facturering te bewaren.


Bedrijf afmelden bij Peppol

Op elk moment kan een bedrijf worden afgemeld bij Peppol. 

Beweeg met je muis boven het bedrijf dat je wilt afmelden bij Peppol en klik op de knop Afmelden.De volgende melding verschijnt in je scherm:Klik op de knop Afmelden om de Peppol-verbinding daadwerkelijk te verbreken.


De volgende melding verschijnt in je scherm:De desbetreffende administratie is nu afgemeld bij Peppol waardoor vanaf dit moment geen e-facturen meer ontvangen en/of verstuurd kunnen worden.Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren