In het overzicht van de bankrekeningen wordt in de kolom Consistentie check d.m.v. een icoontje aangegeven of er een bankinconsistentie aanwezig is in de transacties van een bankrekening.
TIP!
Voordat je op zoek gaat naar de oorzaak van een bankinconsistentie, laat Yuki altijd eerst de inconsistentie opnieuw bepalen. Klik hiervoor linksboven in het scherm op het rode driehoekje met het uitroepteken.
Soorten bankinconsistenties
Yuki kent bij de bank twee inconsistenties:
Yuki kan het saldo niet controleren omdat de bank geen saldo-informatie meestuurt in de bankbestanden die je hebt aangeleverd. Controleer het saldo regelmatig aan de hand van de papieren afschriften die je nog van de bank ontvangt. Neem contact op met Yuki als er transacties ontbreken.
Yuki heeft geconstateerd dat er transacties ontbreken. Het saldo verschilt waarschijnlijk met het werkelijk saldo.
Controleer of je transacties van bepaalde dagen mist en exporteer die nogmaals van de internetsite van je bank.
Mogelijke oorzaken van bankinconsistenties
- Niet aangeleverde afschriften
- Dubbele transactieregels in afschrift
- Inconsistentie die geen inconsistentie is
- Ontbrekende transactieregels (op dezelfde dag)
- Ten onrechte als dubbel aangemerkte transactieregels
- Import slaat transactieregel over
- Combinatie aangeleverde transacties in CSV- en MT940-formaat
- Combinatie automatische en handmatig aangeleverde transacties (ABN AMRO).
Bepalen van bankinconsistentie door Yuki
Bij het bepalen van een bankinconsistentie kijkt Yuki eerst naar het laatst aangeleverde bankbestand en vergelijkt de saldi van dat bankbestand met de saldi op het desbetreffende grootboekrekeningnummer in Yuki. Als dat niet klopt, geeft Yuki de inconsistentie aan d.m.v. een icoontje.
De ING bank en Triodos bank leveren meestal per bankbestand een begin- en eindsaldo.
De naam van het MT940-bestand van de Rabobank eindigt meestal op 'swi' en bevat voor iedere dag een begin- en eindsaldo, ongeacht of er wel of geen transacties hebben plaatsgevonden op die dag.
MT940-bestand
Yuki kan alleen een inconsistentie berekenen als de bankafschriften in MT940-formaat of op papier worden aangeleverd. Het MT940-formaat bevat saldo-informatie en aan de hand daarvan kan Yuki berekenen of het begin- of eindsaldo dat Yuki berekent overeenkomt met dat van de bank.
Belangrijke regeltypen in een MT940 bestand:
- :25:12345789 (Bankrekening)
- :28:10601/1 (Afschriftnummer minder belangrijk)
- :60F:D100415EUR9272,67 (Beginsaldo op 15-04-2010)
- :61:1004160416D30,N192NONREF (Transactieregel op 16-04-2010)
- :62F:D100416EUR9621,23 (Eindsaldo op 16-04-2010).
LET OP!
- Yuki importeert geen afschriftregels die in het verleden reeds geïmporteerd zijn, dubbele afschriftregels worden tijdens de import overgeslagen.
- Yuki slaat transacties van een bepaalde datum over als er op die datum reeds transacties geïmporteerd zijn.
- De datum op het scherm is de datum van het laatste eindsaldo in het aangeleverde bankbestand. Het beginsaldo kan dus van ver voor die datum liggen.
- Er wordt elke dag een begin- en eindsaldo getoond indien er op die dag transacties hebben plaatsgevonden.
- Rechtsboven in het scherm kun je een bepaalde periode selecteren, echter bij de bovenste regel van het overzicht wordt onder het controle eindsaldo niet het saldo van de gepresenteerde periode getoond, maar altijd het eindsaldo dat Yuki heeft berekend over alle jaren.
Bankinconsistentie bekijken
Beweeg met je muis boven het icoon Bank in de navigatiebalk en klik op Bankrekeningen. Klik in het nu geopende scherm op de naam van de desbtetreffende bankrekening en open de weergave Afschriften.
Als alle afschriftregels wit zijn, is er geen bankinconsistentie aanwezig. Dit in tegenstelling tot het voorbeeld dat hieronder wordt getoond.
De kolommen Controle beginsaldo van Yuki en Controle eindsaldo van Yuki zijn alleen zichtbaar voor een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein.
Kleurgebruik
Als het begin- en/of eindsaldo van het afschrift afwijkt van de saldi op het grootboekrekeningnummer op dezelfde dag dan krijgen de afschriftregels een rode kleur:
- Wit: het door Yuki berekende begin- en eindsaldo is gelijk aan het door de bank aangeleverde saldo.
- Rood: het door Yuki berekende beginsaldo sluit niet aan met het eindsaldo van de afschriftregel daaronder óf het door Yuki berekende eindsaldo sluit niet aan met het beginsaldo van de afschriftregel daarboven.
Ook al zijn alle afschriftregels in het overzicht rood, er is geen sprake van een bankinconsistentie zolang het eindsaldo van de bank gelijk is aan het controle eindsaldo van Yuki. Daar waar de eindsaldi uit elkaar lopen, ligt meestal het probleem.
TIPS!
Om mogelijk dubbele transacties op te sporen, kun je de volgende stappen doorlopen:
- Bereken het verschil tussen het jongste controle eindsaldo van Yuki en het jongste eindsaldo van de bank.
- Zoek via de zoekbalk op dit bedrag.
- Beweeg met je muis boven het icoon Bank in de navigatiebalk en klik vervolgens op Elektronische afschriften, In het nu geopende scherm klik je op de knop Dubbele regels. Kijk of je het bedrag daar kunt vinden.
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren