Boekingsprocedure loon/salaris

Gewijzigd op Thu, 02 Feb 2023 om 05:16 PM

Afhankelijk van de keuze van de klant zijn er diverse boekingsprocedures mogelijk. Hier wordt de meest uitgebreide beschreven waar ook de te betalen netto lonen per medewerker via de salarisstrook/loonfiche wordt geboekt zodat de lonen kunnen worden uitbetaald met een SEPA- of CAMT-file die vanuit Yuki wordt aangemaakt. 


De boekingsprocedure van lonen bestaat uit een aantal stappen. Deze stappen bepalen gezamenlijk de boekingsgang die samenhangt met de administratieve afhandelingen van de lonen. De boekingsgang bestaat uit de volgende vier stappen:

  • Het boeken van de loonjournaalpost
  • Het boeken van salarisstrook/loonfiche
  • Verwerken van de salarisbetalingen
  • Het boeken van aangifte loonheffing.

De loonjournaalpost

Dit is meestal de cumulatieve loonjournaalpost die aangeleverd wordt door het salarisbureau of de accountant. Hier wordt de post '17000 te betalen netto loon' cumulatief opgeboekt en wordt in de volgende stap via de salarisstrook weer afgeboekt.


De salarisstrook

Dit betreft het boeken van de salarisstrook als een soort inkoopfactuur. Hier ontstaat een te betalen post aan het betreffende personeelslid. De boeking voor Nederlandse administraties verloopt via de rekening '20000 RC personeel' en '17000 Te betalen netto loon'.


De salarisbetaling

De salarisbetaling wordt geregistreerd via de bank als bankmutatie. Via de salarisstrook is er een openstaande post ontstaan voor het betreffende personeelslid. Deze wordt via de betaling afgeboekt met de journaalpost '20000 RC personeel' aan Bank.


De aangifte loonheffing

De aangifte wordt aangeleverd door het salarisbureau of de accountant. De boeking verloopt via de rekening '17100 Loonheffing' en '17110 Belastingschulden LB'. Door de betaling wordt deze afgeboekt met de journaalpost '17110 Belastingschulden LB' aan Bank.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren