Standaardwaarden (lokale verwerkingsregels) in domein

Gewijzigd op Fri, 19 Apr 2024 om 12:16 PM

Bij een leverancier of klant kun je een aantal standaardwaarden vastleggen voor het automatisch verwerken van inkoopfacturen, verkoopfacturen en/of Yuki verkoopfacturen (verkoopfacturen gegenereerd m.b.v. de Verkoop functionaliteit. in Yuki). Deze waarden kunnen per administratie worden ingegeven.

Bij het verwerken van een inkoopfactuur, verkoopfactuur en/of Yuki verkoopfactuur van deze leverancier of klant worden de standaardwaarden automatisch voor je ingevuld.

Alleen een gebruiker met de 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant' kan standaardwaarden (lokale verwerkingsregels) bekijken en aanmaken in een domein.

De standaardwaarden zijn cruciale instellingen om volledig automatische verwerking van documenten mogelijk te maken!

Een aantal standaardwaarden van één leverancier of klant vormen samen een document verwerkingsregel. Het is ook mogelijk om meerdere standaardwaarden (verwerkingsregels) op document- en regelniveau aan te maken.

Standaardwaarde (documentniveau): toepassen van één of meer verwerkingsregels op inkoop- en/of verkoopfacturen van dezelfde leverancier of klant

Hierdoor kunnen verschillende facturen op verschillende grootboekrekeningen worden geboekt.

UBL-regel (regelniveau) (alleen voor facturen in UBL formaat): toepassen van één of meer verwerkingsregels binnen één inkoop- en/of verkoopfactuur van een bepaalde leverancier of klant.

Hierdoor kunnen factuurregels in één UBL-factuur op verschillende grootboekrekeningen worden geboekt (bijv. een factuur van de Sligro).

Vanuit dit scherm kan een gebruiker:

• een standaardwaarde of UBL-regel aanmaken
  • betaalwijze van één of meer standaardwaarden wijzigen
  • een standaardwaarde of UBL-regel wijzigen
  • één of meer standaardwaarden of UBL-regels verwijderen
  • de relatie bekijken.

Beweeg met je muis boven het icoon Relaties in de navigatiebalk en klik vervolgens op Standaardwaarden.

Het volgende scherm wordt altijd in de weergave Standaardwaarde geopend:

In de kolom Gekoppelde UBL-regels staat een vinkje wanneer er voor de desbetreffende standaardwaarde één of meer UBL-regels zijn aangemaakt.

Weergaven

Je kunt in dit scherm ook aangeven dat de weergave UBL-regel moet worden getoond:

Filters

In beide weergaven kun je de getoonde gegevens filteren op Documentsoort

• Inkoopfactuur
  • Verkoopfactuur
  • Yuki verkoopfactuur.

Daarnaast kun je in de weergave 'Standaardwaarde' gebruik van een uitgebreid filter door rechtsboven in de zoekbalk/filterbalk te klikken op de filterknop:

Hiermee kun je de getoonde gegevens filteren op:

• Betaalwijze:
  • Overschrijving
  • Incasso
  • Contant
  • Pinpas
  • Creditcard
  • Wordt teruggestort
  • Contant ontvangen
  • Te verrekenen
  • Uit privé
  • In privé
  • iDEAL
  • Online
  • Mollie
  • evt. zelf aangemaakte betaalmethoden.
  • Verwerking:
    • Altijd (Altijd wanneer 100% herkend / Altijd wanneer alle artikelregels zijn gematcht)
    • Toegestaan (Indien historie betrouwbaar)
    • Nooit (Handmatig).

LET OP!

Zodra je meer dan één filter selecteert in het uitgebreide filter worden deze toegepast als EN-EN criteria.

Je kunt In het Zoekveld zoeken naar een standaardwaarde op Relatie.

Standaardwaarde of UBL-regel aanmaken

Om een standaardwaarde of UBL-regel aan te maken, klik je op de knop Aanmaken en vervolgens selecteer je de menuoptie Standaardwaarde of UBL-regel.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Standaardwaarde (lokale verwerkingsregel) in domein aanmaken en UBL-regel (lokale verwerkingsregel) in domein aanmaken.

Betaalwijze van standaardwaarden wijzigen

Selecteer de standaardwaarden waarvan je de betaalwijze wilt wijzigen. Klik vervolgens bovenin het scherm op Wijzig betaalwijze

Het volgende scherm wordt geopend:

Selecteer de juiste betaalwijze voor de standaardwaarden en klik vervolgens op de knop Wijzigen.

De betaalwijze van alle geselecteerde standaardwaarden is nu gewijzigd.

Standaardwaarde of UBL-regel wijzigen

Om een standaardwaarde of UBL-regel te wijzigen, beweeg je met je muis boven de regel van de desbetreffende standaardwaarde of UBL-regel en klik je vervolgens op de knop Bewerken.

Het volgende scherm wordt geopend:

Wijzig de gegevens van de Input en/of Output en klik vervolgens op de knop Bewaren.

Standaardwaarden of UBL-regels verwijderen

Selecteer de standaardwaarden of UBL-regels die je wilt verwijderen. Klik vervolgens bovenin het scherm op Verwijderen

Het volgende scherm wordt geopend:

De geselecteerde standaardwaarden of UBL-regels worden verwijderd.

TIP!

Om één standaardwaarde of UBL-regel te verwijderen, beweeg je met je muis boven de regel van de desbetreffende standaardwaarde of UBL-regel, klik je op de knop met de drie puntjes en selecteer je vervolgens Verwijderen in het dropdownmenu.

Het volgende scherm wordt geopend:

Klik op de knop Verwijderen om de standaardwaarde daadwerkelijk te verwijderen.

Relatie bekijken

Beweeg met je muis boven de regel van de desbetreffende relatie, klik op de knop met de drie puntjes en selecteer vervolgens Bekijk relatie in het dropdownmenu.

De relatiekaart van de desbetreffende relatie wordt nu geopend.

TIP!

Je kunt de vastgelegde standaardwaarden van een leverancier of klant ook bekijken door de desbetreffende relatiekaart te openen en te klikken Standaardwaarden.