Standaardwaarden (verwerkingsregels) leverancier of klant vastleggen

Gewijzigd op Mon, 15 Apr 2024 om 10:15 AM

Bij een leverancier of klant kun je een aantal standaardwaarden vastleggen voor het automatisch verwerken van inkoopfacturen, verkoopfacturen en/of Yuki verkoopfacturen (verkoopfacturen gegenereerd m.b.v. de Verkoop functionaliteit. in Yuki). Deze waarden kunnen per administratie worden ingegeven.

Bij het verwerken van een inkoopfactuur, verkoopfactuur en/of Yuki verkoopfactuur van deze leverancier of klant worden de standaardwaarden automatisch voor je ingevuld.

Alleen een gebruiker met de 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant' kan standaardwaarden vastleggen.

De standaardwaarden zijn cruciale instellingen om volledig automatische verwerking van documenten mogelijk te maken!

Een aantal standaardwaarden van één leverancier of klant vormen samen een document verwerkingsregel. Het is ook mogelijk om meerdere standaardwaarden (verwerkingsregels) op document- en regelniveau aan te maken.

Standaardwaarde (documentniveau): toepassen van één of meer verwerkingsregels op inkoop- en/of verkoopfacturen van dezelfde leverancier of klant

Hierdoor kunnen verschillende facturen op verschillende grootboekrekeningen worden geboekt.

UBL-regel (regelniveau) (alleen voor facturen in UBL formaat): toepassen van één of meer verwerkingsregels binnen één inkoop- en/of verkoopfactuur van een bepaalde leverancier of klant.

Hierdoor kunnen factuurregels in één UBL-factuur op verschillende grootboekrekeningen worden geboekt (bijv. een factuur van de Sligro).

Beweeg met je muis boven het icoon Relaties in de navigatiebalk.  Zoek en open de relatiekaart van de leverancier of klant en klik in het nu geopende scherm vervolgens op Standaardwaarden.

Het volgende scherm wordt geopend:

Afhankelijk van de documentsoort kun je  de volgende standaardwaarden als output vastleggen:

• Grootboekrekening: grootboekrekening waarop kosten of omzet moet worden geboekt
  • Btw-code: btw-code die moet worden toegepast
  • Betaalwijze: wijze waarop factuur is betaald
  • Betalingstermijn: het aantal dagen waarbinnen een factuur betaald moet zijn
  • Betalingskorting (%): korting (in percentages) op het factuurbedrag
  • Onderwerp tekst: onderwerp factuur volgens een template (met placeholders)
  • Valuta: valuta van factuurbedrag (selectie uit alle valuta die binnen domein 'actief' is).

Alle inkoopfacturen, verkoopfacturen en/of Yuki verkoopfacturen zullen automatisch door Yuki met de door jou ingevoerde standaardwaarden worden verwerkt tenzij je bij het aanmaken van een standaardwaarde aangeeft dat de facturen van deze leverancier of klant altijd handmatig moeten worden afgehandeld.

Standaardwaarden vastleggen

Om meerdere standaardwaarden (verwerkingsregels) op document- en regelniveau aan te maken, klik je op de knop Aanmaken en selecteer je vervolgens de menuoptie Standaardwaarde of UBL-regel.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Standaardwaarde (lokale verwerkingsregel) in domein aanmaken en UBL-regel (lokale verwerkingsregel) in domein aanmaken.