Prijslijst of verkoopartikel(en) in prijslijst wijzigen of verwijderen

Gewijzigd op Fri, 19 Jan 2024 om 12:30 PM

In een geopende prijslijst worden de volgende gegevens getoond:

• gegevens van de prijslijst
  • gegevens van de verkoopartikelen die aan de prijslijst zijn toegevoegd

Vanuit deze prijslijst kun je ook:

• prijzen van verkoopartikelen in het verleden of in de toekomst bekijken
  • de prijslijst verwijderen
  • de relaties bekijken waarvoor deze prijslijst wordt gehanteerd
  • de prijslijstgegevens wijzigen
  • verkoopartikelen (via prijslijst) importeren
  • verkoopartikelen (via prijslijst) exporteren
  • prijzen verkoopartikelen in bulk wijzigen
  • een verkoopartikel wijzigen of uit prijslijst verwijderen
  • een verkoopartikel (met nieuwe artikelprijs) toevoegen aan prijslijst.

Beweeg met je muis boven het icoon Verkoop in de navigatiebalk en klik vervolgens op Prijslijsten. Klik in het nu geopende scherm op de omschrijving van de prijslijst die je wilt wijzigen of verwijderen.

Het volgende scherm wordt geopend:

Klik op de knop Kolomselectie om de getoonde kolommen in de lijst van de verkoopartikelen aan te passen zodat je op de door jou gewenste waarden in deze kolom(men) kunt filteren.

Deze lijst kun je filteren op 'Actieve artikelen' of 'Inactieve artikelen' door op het pijltje achter 'Actieve artikelen' te klikken en vervolgens één van deze twee opties te selecteren.

In de filterbalk kun je door te dubbelklikken op één van de waarden in de getoonde kolommen Referentie, Omschrijving of Aankomende prijswijziging deze als filter toevoegen aan de filterbalk.

Prijzen van verkoopartikelen in verleden of in toekomst bekijken

Door een datum in te geven achter Toon de prijslijst per kun je de prijzen van een bepaalde datum in het verleden of in de toekomst bekijken. De prijzen die worden getoond zijn afhankelijk van de geldigheidsdatum van prijzen die bij een verkoopartikel zijn vastgelegd.

Prijslijst verwijderen

De standaard prijslijst kan nooit uit een administratie worden verwijderd.

Een nieuwe aangemaakte prijslijst kan alleen worden verwijderd wanneer alle verkoopartikelen in de desbetreffende prijslijst nog niet zijn opgenomen in een verkoopfactuur.

Je kunt een prijslijst verwijderen door te klikken op de knop met de drie puntjes en vervolgens de optie Verwijderen te selecteren.

De volgende waarschuwingsmelding verschijnt in je scherm:

Klik op de knop Ja om de prijslijst te verwijderen uit het domein.

Klanten bekijken waarvoor prijslijst wordt gehanteerd

Om in een prijslijst alle relaties (klanten) te bekijken waaraan deze prijslijst is gekoppeld klik je op de knop met de drie puntjes en selecteer je vervolgens de optie Relaties.

Het volgende scherm wordt geopend:

Klik op de knop Kolomselectie om de getoonde kolommen in de lijst van de relaties aan te passen zodat je op de door jou gewenste kolom(men) kunt filteren.

In de filterbalk kun je klikken om één van de kolommen als filter toevoegen aan de filterbalk.

Prijslijstgegevens wijzigen

Je kunt de geopende prijslijst wijzigen door te klikken op de knop Bewerken.

Het volgende scherm wordt geopend:

De gegevens van de prijslijst kunnen in de hieronder beschreven velden worden gewijzigd.

Na het wijzigen van de gegevens klik je op de knop Bewaren om de gewijzigde gegevens van de prijslijst op te slaan.

Naam (verplicht)

Voer een duidelijke naam voor de prijslijst in bijvoorbeeld 'Particulieren' of 'Prijslijst Duitsland'.

Company (alleen beschikbaar bij meerdere administraties in een domein)

Selecteer hier de administratie waarvoor de prijslijst moet worden aangemaakt.

Valuta (alleen beschikbaar indien module 'Vreemde valuta' is geactiveerd)

Selecteer de juiste valuta voor de prijslijst.

Inclusief btw

Geef aan of de verkoopprijzen in deze prijslijst in- of exclusief btw zijn.

TIP!

Alle artikelen worden normaal gekoppeld aan de standaard prijslijst. Dit is een prijslijst exclusief btw.

Heb je verder geen behoefte aan meer dan één prijslijst maar lever je eigenlijk enkel aan consumenten (inclusief btw) dan volstaat het om de standaard prijslijst te wijzigen en daar aan te geven dat alle verkoopprijzen inclusief btw zijn.

Verkoopartikelen (via prijslijst) importeren

De importfunctionaliteit is te gebruiken voor het in bulk importeren of updaten van verkoopartikelen in deze prijslijst.

Importeer verkoopartikelen in de prijslijst door te klikken op de knop met de drie puntjes en vervolgens de optie Importeren te selecteren.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Verkoopartikelen importeren en/of exporteren (via prijslijst).

Verkoopartikelen (via prijslijst) exporteren

De exportfunctionaliteit is te gebruiken voor het exporteren van verkoopartikelen vanuit deze prijslijst.

TIP!

De gegevens in het exportbestand kunnen desgewenst worden gewijzigd en vervolgens weer worden geïmporteerd in dezelfde prijslijst in Yuki. Op deze manier kunnen de gegevens van de verkoopartikelen in deze prijslijst in bulk worden geüpdatet.

Exporteer verkoopartikelen vanuit de prijslijst door te klikken op de knop met de drie puntjes en vervolgens de optie Exporteren te selecteren.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Verkoopartikelen importeren en/of exporteren (via prijslijst).

Prijzen verkoopartikelen in bulk wijzigen

In Yuki heb je de mogelijkheid om de artikelprijs, de geldigheidsdatum van deze prijs en/of het btw-tarief van een aantal verkoopartikelen in één keer te wijzigen zodat je bijvoorbeeld alle prijzen alvast voor de toekomst kunt wijzigen

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Prijzen verkoopartikelen in bulk wijzigen (via prijslijst).

Verkoopartikel wijzigen of uit prijslijst verwijderen

Gegevens verkoopartikel wijzigen

Om de gegevens van een verkoopartikel te wijzigen klik je op het potloodje (Bewerken). In het nu geopende totaaloverzicht van het artikel kunnen de gegevens van het artikel worden gewijzigd.

LET OP!

De gegevens van het verkoopartikel worden gewijzigd in alle prijslijsten waarin dit verkoopartikel is opgenomen.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Totaaloverzicht van verkoopartikel.

Verkoopartikel uit prijslijst verwijderen

Om een verkoopartikel te verwijderen uit deze prijslijst klik je op het vuilnisbakje (Verwijderen)

Er verschijnt nu een waarschuwingsmelding in je scherm waarin je door te klikken op de knop Ja het artikel daadwerkelijk verwijdert uit deze prijslijst.

LET OP!

• Het verkoopartikel wordt alleen verwijderd uit de geopende prijslijst en is nog steeds aanwezig in alle andere prijslijsten.
  • Het verkoopartikel kan niet worden verwijderd uit de prijslijst wanneer het artikel is opgenomen in een conceptfactuur of te verzenden verkoopfactuur.

Verkoopartikel (met nieuwe artikelprijs) toevoegen aan andere prijslijst

Om een verkoopartikel toe te voegen aan deze prijslijst klik je op de knop Voeg een verkoopartikel toe.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Verkoopartikel (met nieuwe prijs) aan prijslijst toevoegen.