Totaaloverzicht van verkoopartikel

Gewijzigd op Mon, 09 Oct 2023 om 07:42 PM

Je kunt in Yuki een zogenaamd totaaloverzicht van een verkoopartikel bekijken. De volgende zaken worden hierin weergegeven:

• gegevens van het artikel

• prijslijst(en) waaraan het artikel is toegevoegd

• prijsovereenkomst(en) met klanten voor het artikel

• kengetallen van het artikel

• omzet per maand

• omzet per jaar

• laatste facturen

• top verkopen.

Vanuit dit totaaloverzicht kunnen:

• de gegevens van het verkoopartikel worden gewijzigd (o.a. vertaling van omschrijving artikel voor verkoopfactuur in vreemde taal)
  • een verkoopartikel definitief worden verwijderd
  • de prijzen van het verkoopartikel worden beheerd
  • een verkoopartikel aan een andere prijslijst worden toegevoegd
  • een prijsovereenkomst bij een artikel worden vastgelegd.

Beweeg met je muis boven het icoon Verkoop in de navigatiebalk, klik op Verkoopartikelen en vervolgens in het nu geopende scherm op de omschrijving van het artikel waarvan je het totaaloverzicht wilt bekijken en/of bewerken.

Het volgende scherm wordt geopend:

Hieronder worden de verschillende secties van het totaaloverzicht van een verkoopartikel beschreven.

Verkoopartikel wijzigen of definitief verwijderen

Van het verkoopartikel worden een aantal gegevens getoond.

TIP!

Wanneer je een Engelse, Franse of Duitse factuur wilt versturen voor een artikel kun je hier de omschrijving van het artikel vertalen door te klikken op de wereldbol achter het veld Omschrijving.

Verkoopartikel wijzigen

Alle gegevens, die al konden worden ingevoerd bij het toevoegen van het verkoopartikel, kunnen hier indien nodig worden aangevuld of gewijzigd.

Klik op de knop Bewerken om de gegevens van het artikel te bewerken of indien gewenst een afbeelding van het verkoopartikel toe te voegen door het desbetreffende bestand te zoeken en te selecteren op de harde schijf van je computer,

Klik op de knop Bewaren om de gewijzigde gegevens te bewaren.

Verkoopartikel verwijderen

Om een verkoopartikel definitief te verwijderen uit het overzicht van alle verkoopartikelen klik je op de knop Verwijderen.

Het verkoopartikel kan niet definitief worden verwijderd wanneer het artikel is opgenomen in een conceptfactuur of een te verzenden verkoopfactuur.

Prijzen van artikel beheren

Om de prijzen van  het verkoopartikel te beheren klik je op de omschrijving van de desbetreffende prijslijst.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Prijsbeheer van verkoopartikel.

Artikel aan andere prijslijst toevoegen

In Yuki worden alle aangemaakte verkoopartikelen toegevoegd aan de prijslijst die je tijdens het aanmaken van het artikel selecteert. Een artikel kan echter aan meer dan één prijslijst zijn toegevoegd.

Hier zie je een lijst van alle prijslijsten waaraan het artikel op dit moment is toegevoegd.

TIP!

In de kolom Aankomende prijswijziging zie je of er in de toekomst al prijswijzigingen zijn vastgelegd voor dit verkoopartikel.

Om het artikel aan een prijslijst toe te voegen, klik je op de knop Voeg artikel toe aan een prijslijst.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Verkoopartikel (met nieuwe prijs) aan prijslijst toevoegen.

Prijsovereenkomst vastleggen

Bij prijsafspraken met klanten die een afwijking vormen van de standaardprijs kun je een prijsovereenkomst gebruiken.

Hier zie je een lijst van alle prijsovereenkomsten met klanten die op dit moment voor het verkoopartikel zijn vastgelegd.

Om een nieuwe prijsafspraak met een klant voor dit artikel vast te leggen, klik je op de knop Leg nieuwe prijsovereenkomst vast.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Prijsovereenkomst vastleggen bij artikel.

Om een bestaande prijsovereenkomst met een klant te wijzigen, klik je op de regel van de desbetreffende prijsovereenkomst.

Kengetallen van het artikel

De volgende kengetallen van het artikel worden getoond:

• Omzet: het gefactureerde bedrag (omzet) over de afgelopen 12 maanden.
  • Aantal verkocht: het aantal dat is verkocht over de afgelopen 12 maanden.

• Te factureren bedrag: het totaalbedrag van de facturen die nog moeten worden verstuurd naar je klanten.

Omzet per maand

In deze grafiek zie je de gefactureerde bedragen van de laatste 12 maanden.

Door met je muis over de grafiek te bewegen kun je van een specifieke maand het totaalbedrag van de gefactureerde facturen van dit jaar en het vorige jaar bekijken.

Omzet per jaar

In deze grafiek zie je de gefactureerde bedragen van alle jaren waarin het artikel is verkocht.

Door met je muis over de grafiek te bewegen kun je van een specifiek jaar het totaalbedrag van de gefactureerde facturen bekijken.

Laatste facturen

Hier zie je een lijst van de laatste facturen die voor dit artikel aan je klanten zijn verstuurd.

Top verkopen

Hier zie je een lijst van je klanten met de hoogste omzet (gefactureerde bedragen).