Boekjaar en startdatum van administratie bepalen

Gewijzigd op Wed, 28 Jul 2021 om 11:58 AM

Informatie over het boekjaar en de startdatum van je administratie moeten ook in de Administratie Wizard worden vastgelegd. 

Het is belangrijk dat de startdatum van je administratie in Yuki correct wordt ingevuld. 

Yuki verwerkt enkel hele boekjaren. Dus als je aan Yuki de administratie uitbesteedt, doe je dat voor een heel boekjaar.

De keuze van de start van het boekjaar is belangrijk. Deze kan achteraf alleen gewijzigd worden als er nog geen boekingen in het betreffende boekjaar aanwezig zijn.


Gegevens over het boekjaar en de startdatum van je administratie worden door je accountant in de Administratie Wizard ingevoerd op het tabblad 'Administratie'.


Hieronder worden een aantal situaties beschreven die van invloed zijn op het boekjaar of de startdatum van je administratie.

 

Jonge ondernemingen

Heb je een net gestarte onderneming dan ligt het voor de hand dat Yuki de administratie vanaf het begin voert. Het jaar waarin je de onderneming bent gestart wordt dan ingevoerd. Voorbeeld: je bent in oktober 2017 een onderneming gestart. In de Administratie Wizard moet dan worden ingevuld dat Yuki vanaf 2017 je boekhouding moet bijhouden.

Ondernemingen die al langer dan één jaar bestaan

Bestaat je onderneming al langer en heb je eerdere boekjaren op een andere manier gevoerd dan moet worden aangegeven wat het eerste boekjaar is dat Yuki moet voeren. Belangrijk is dan je je accountant zo snel mogelijk gegevens verstrekt over de situatie aan het begin van het boekjaar. Hier komen we later nog op terug.

Snel nog een vorig boekjaar verwerken

Je kunt Yuki ook vragen alsnog met terugwerkende kracht een boekjaar voor je te boeken. Het is dan wel noodzakelijk dat je nog over alle relevante documenten betreffende dat boekjaar beschikt.

Ondernemingen met een gebroken boekjaar

Als er (bij hoge uitzondering) sprake is van een gebroken boekjaar, geef dan het jaar in waarin het boekjaar gestart is. Voorbeeld: je bedrijf heeft een gebroken boekjaar van juli tot en met juni. Als je wil dat Yuki de administratie voert voor het jaar dat begonnen is op 1 juli 2016 en eindigt op 30 juni 2017, vul dan boekjaar 2016 in.

Administratie pas volgend jaar opstarten

Als je een boekjaar al vrijwel volledig hebt gevoerd in een ander systeem dan is het wellicht beter dat jaar eerst af te maken in dat systeem en pas het volgende jaar over te stappen op Yuki. Het domein met daarin je administratie kan alvast voor je worden klaargezet zodat je al allerlei andere toepassingen kunt gebruiken.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren