Kassa, bedrijfskas of contante transacties

Gewijzigd op Thu, 05 Jan 2023 om 05:24 PM

Contante inkomsten en uitgaven vergen altijd bijzondere aandacht. Hier wordt privé en zakelijk vaak verward of worden transacties over het hoofd gezien.

Het verwerken van contante transacties hangt in sterke mate af van hoe je in je bedrijf met contant geld omgaat. 


Bepaal welke van de drie onderstaande situaties het meest lijkt op de manier waarop je met geld omgaat. Je accountant legt de gekozen optie vervolgens vast in de Administratie Wizard op het tabblad 'Kas'.


LET OP!

De situatie die je kiest is direct van invloed op het boeken van financiële documenten in je domein.


Wij werken met contant geld (alles wordt via een kasstaat geboekt)

In dat geval is de kassa een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Je controleert dagelijks of wekelijks het saldo. 

Dit is de best controleerbare optie en dient gekozen te worden als het bedrijf dus zeer regelmatig met contante betalingen te maken heeft. Als voor deze optie gekozen wordt kan enkel via het invullen van documenten van het type 'Kasstaat' bedragen in en uit de kas geboekt worden. Een voorbeeld van een kasstaat in Excel of PDF vind je in de Postbus, onder Scan formulieren. Je vult dan periodiek (bij voorkeur wekelijks) de kasstaat in en scant of e-mailt deze naar Yuki.


Verkoopfacturen die aangemerkt worden als contant betaald gaan naar een tussenrekening evenals contante opnamen en/of stortingen die vanaf een banktransactie geboekt worden.


TIP!

Wanneer er een kas wordt aangemaakt in je administratie in Yuki is het altijd mogelijk om die kas weer op inactief te zetten.


Wij hebben een bedrijfskas (betaalwijze 'Contant' is beschikbaar bij boeken inkoopfactuur)

Deze optie wordt enkel geadviseerd indien er sprake is van beperkt kasverkeer (kantoorkas voor kleine uitgaven).

Je hebt met enige regelmaat contante uitgaven en hebt een zakelijke kas aangelegd zodat er altijd wat contant geld beschikbaar is. Je bewaart de bonnetjes van alles wat er uit kas betaald wordt. Facturen en/of bonnen met betaalwijze 'Contant' worden dan direct uit kas geboekt. 

We gaan er ook van uit dat eventuele contante opnamen van de zakelijke bankrekening bij je bank in je kas komen en dat stortingen van contant geld bij je bank ook uit de kas komen. 

Belangrijk bij deze optie is dat alle bonnetjes die uit de zakelijke kas (dus contant) zijn betaald of alle stortingsbewijzen van contante inkomsten (of privéstortingen) in Yuki moeten worden aangeleverd. Vermeld duidelijk op de bonnen en stortingsbewijzen dat ze contant betaald of ontvangen zijn. De stortingsbewijzen of opnamebewijzen van de bank hoef je niet in te scannen. Die boekt Yuki automatisch vanaf je banktransacties. 


Je hoeft dus GEEN kasstaat aan te leveren.


Het bedrijf heeft geen eigen kas (betaalwijze 'Uit prive' is beschikbaar bij boeken inkoopfactuur)

In dit geval wordt gehandeld alsof alle contante betalingen en inkomsten privé transacties zijn. Contant betaalde facturen en bonnen worden beschouwd  als uit privé betaald en dus als een privé storting. Contante opnamen bij de bank (geld uit bankautomaat) worden beschouwd als opnamen privé. Op die manier hoef je geen kas te verantwoorden en wordt alles verrekend met je rekening courant verhouding met je bedrijf.

Deze optie is zeer geschikt voor kleine bedrijven met slecht één eigenaar of zelfstandigen.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren