Waarom heb ik bij het verwerken van een factuur bij betaalwijze niet de optie 'Contant'?

Gewijzigd op Fri, 19 May 2023 om 12:02 PM

Op het tabblad 'Kas' in het administratieprofiel kun je instellen hoe Yuki om moet gaan met contante betaalde transacties in het domein. Deze instelling is direct van invloed op het boeken van financiële documenten die contant zijn voldaan.

Het scherm om deze instelling in het domein vast te leggen wordt als volgt geopend:

• Klik in de navigatiebalk op het icoon Backoffice en vervolgens in het nu geopende scherm onder Bedrijven op voor de desbetreffende administratienaam om het administratieprofiel van de administratie in te stellen of te stellen.
  • Klik op de knop Bewerken om de gegevens op het tabblad Kas in te voeren of te wijzigen.

Er zijn drie opties:

• Wij werken met contant geld (alles wordt via een kasstaat geboekt)
    Dit is de best controleerbare optie en dient gekozen te worden als het bedrijf zeer regelmatig met contante betalingen te maken heeft. Als voor deze optie gekozen wordt kan enkel via het invullen van documenten van het type 'Kasstaat' bedragen in en uit de kas geboekt worden. Verkoopfacturen die aangemerkt worden als contant betaald gaan naar een tussenrekening evenals contante opnamen en/of stortingen die vanaf een banktransactie geboekt worden.
  • Wij hebben een bedrijfskas (betaalwijze 'Contant' is beschikbaar bij boeken inkoopfactuur)
    Facturen en/of bonnen met betaalwijze 'Contant' worden direct uit kas geboekt. Contante opnamen bij de bank worden direct in kas geboekt. Contante stortingen bij de bank worden direct uit kas geboekt. Belangrijk bij deze optie is dat erg goed met de klant wordt afgesproken dat ze van elke kasopname of elke storting in kas een document in Yuki aanleveren. Deze optie wordt enkel geadviseerd indien er sprake is van beperkt kasverkeer (kantoorkas voor kleine uitgaven).
  • Het bedrijf heeft geen eigen kas (betaalwijze 'Uit prive' is beschikbaar bij boeken inkoopfactuur)
    In dit geval wordt gehandeld alsof alle contante transacties privé transacties zijn. Contant betaalde facturen en bonnen worden beschouwd als een storting op de RC privé. Contante opnamen bij de bank (geld uit bankautomaat) worden beschouwd als opnamen privé. Deze optie is zeer geschikt voor kleine bedrijven met slecht één eigenaar of zelfstandigen.