Uitval/verlies van activum boeken

Gewijzigd op Thu, 24 Nov 2022 om 10:18 AM

In de activastaat is het mogelijk om de desinvestering door uitval/verlies van een activum te boeken.

Vanuit een activarekening kan een gebruiker met de 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant':

• een activum als uitval/verlies boeken
  • een boeking van uitval/verlies bekijken
  • een boeking van uitval/verlies verwijderen.

Alleen een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant kan de uitval of het verlies van een activum boeken.

Beweeg met je muis boven het icoon Boekhouding in de navigatiebalk, klik vervolgens op Activa en open de activarekening door te klikken op de naam van de desbetreffende activarekening.

Het volgende scherm wordt geopend:

Activum als uitval/verlies boeken

Om het activum te boeken als uitval of verlies beweeg je met je muis boven de regel van het desbetreffende activum, klik je op de knop met de drie puntjes en selecteer je vervolgens Boek als uitval / verlies in het dropdownmenu.

Er wordt een printer als verlies geboekt op 15-01-2018. Selecteer rechtsboven in de kalender januari 2018.

Het volgende scherm wordt geopend:

Voer de datum, het onderwerp en eventueel notities over de boeking als uitval of verlies van het activum in en klik vervolgens op de knop Aanmaken.

De volgende melding verschijnt in het scherm:

In de sectie Verkoop / Verlies wordt nu de datum en het resultaat van de uitval of het verlies getoond.

Om de uitval of het verlies van het activum te boeken, klik je op de knop Maak journaalposten aan.

Klik vervolgens op de knop Aanmaken om de journaalposten daadwerkelijk aan te maken.

De volgende melding verschijnt in je scherm:

De uitval of verlies van het activum is nu daadwerkelijk geboekt

Vanaf dit moment wordt het activum niet meer getoond in de activastaat wanneer er een periode in de kalender wordt geselecteerd waarin januari 2018 niet valt:

Boeking uitval/verlies bekijken

Om een boeking van uitval of verlies te bekijken, beweeg je met je muis boven de regel van het desbetreffende activum, klik je op de knop met de drie puntjes en selecteer je vervolgens Bekijk boeking uitval / verlies in het dropdownmenu.

De boeking wordt nu geopend.

Boeking uitval/verlies verwijderen

Mocht je nu het verkeerde activum hebben geselecteerd om als uitval of verlies te boeken dan kun je dit eenvoudig ongedaan maken.

Beweeg je met je muis boven de regel van het desbetreffende activum, klik je op de knop met de drie puntjes en selecteer vervolgens Verwijder boeking uitval/verlies in het dropdownmenu.

De volgende melding verschijnt in je scherm:

Klik op de knop Verwijderen om de boeking daadwerkelijk te verwijderen.

De volgende melding verschijnt in je scherm:

In de sectie Verkoop / Verlies is nu de datum en het resultaat van de uitval of verlies verwijderd.

LET OP!

De onderstaande eerder geboekte journaalposten met het boekverlies worden hierdoor niet automatisch verwijderd.