Memoriaal, beginbalans, eindejaarscorrectie of fiscale correctie boeken

Gewijzigd op Thu, 07 Sep 2023 om 12:39 PM

Yuki verwerkt ook memoriaalboekingen mits daarvoor de documenten worden aangeleverd zoals bijv. een afschrijvingsstaat of een renteberekening. Andere voorbeelden zijn de beginbalans en de loonjournaalpost. Het document kan op de gebruikelijke manier worden aangeleverd zoals scannen, uploaden, Dropbox of mailen.

Zorg ervoor dat je het juiste documenttype hebt geselecteerd voordat je met de invoer van de memoriaalboeking begint:

• Memoriaal (bijv. loonjournaalpost)
  • Beginbalans
  • Eindejaarscorrectie: deze correctie wordt gebruikt om aan het einde van het jaar een grootboekrekening te corrigeren zodat het beginsaldo in het volgend jaar het gewenste saldo aangeeft (vaak 0,00 euro). Een eindejaarscorrectie wordt als het ware geboekt tussen de eindbalans van het oude jaar en de beginbalans van het nieuwe jaar. De boeking is niet zichtbaar in het jaar waarin deze geboekt is maar wordt wel meegenomen om het beginsaldo van het volgende jaar te berekenen.
  • Fiscale correctie: deze memoriaalboeking wordt gebruikt voor het maken van een fiscale proef- en saldibalans. Deze correctie wordt gebruikt indien er bij het opstellen van een jaarrekening commercieel-fiscale verschillen zijn.
  • Het invoerscherm van een memoriaal, beginbalans, eindejaarscorrectie en fiscale correctie is hetzelfde.

Wanneer je een memoriaalboeking wilt aanmaken zonder een aangeleverd document is het ook mogelijk om handmatig een memoriaalboeking aan te maken.

Het invoerscherm van een memoriaalboeking bestaat uit drie secties:

• De 'kopregel': deze bevat gegevens die voor de gehele memoriaalboeking gelden.
  • De regelinvoer: de regels worden één voor één ingevoerd.
  • Het overzicht van ingevoerde regels.

De kopregel

Administratie

Zijn er meer administraties, kies dan hier voor welke administratie de memoriaalboeking bedoeld is.

Datum

De datum is meteen de datum van de gehele memoriaalboeking. Je kunt dus niet een memoriaalboeking maken die over meer data loopt. Dat kan wel met de de 'Importeren' functie of de Webservice.

Project

Wanneer een gebruiker met de rol 'Directie' de bundel Medium, Large of Unlimited heeft gekozen via de Yuki Store in het domein verschijnt dit veld in het invoerscherm. De inkoopfactuur kan worden toegewezen aan een bepaald project.

Onderwerp

Dit wordt de omschrijving van de memoriaalboeking (lees het document) in de ordner.

De regelinvoer

Grootboekrekening

Typ de code of de omschrijving in het veld of klik op het vergrootglas om de grootboekrekening in het rekeningschema van Yuki op te zoeken.

Relatie

Typ of selecteer de naam van de klant, leverancier of medewerker.

Debet of Credit

Vul het regelbedrag in één van de beide velden in. LET OP: als je in het debetveld -1000 invoert is dat hetzelfde als +1000 in het creditveld (en andersom).

Omschrijving

Vul de omschrijving in die je op de grootboekkaart wilt tonen.

Klik op de knop Bewaren om de regel te bewaren. Je kunt daarna direct de volgende regel invoeren.

Overzicht ingevoerde regels

De regels die je bewaard hebt, worden onder elkaar getoond in deze sectie.

Om een bestaande regel te wijzigen klik je op het icoon Bewerken aan het begin van de regel. Om een regel te matchen met een ander document of transactie, klik je op het gele bolletje aan het einde van de regel.

Je kunt de memoriaalboeking afhandelen zonder dat deze in evenwicht is. Het saldo links onderin je scherm is dan niet gelijk aan 0,00 euro. Er verschijnt echter een melding in je scherm waarin je kunt aangeven of het saldo van de boeking wel of niet automatisch op een extra regel op de grootboekrekening '23010 Rekening onbekend' geboekt moet worden. Deze vind je weer terug op de proef- en saldibalans.

Boeking

Afhankelijk van het documenttype wordt een verwerkte memoriaalboeking standaard in de ordner 'Overig financieel/Memorialen', 'Overig financieel/Beginbalans', 'Overig financieel/Eindejaarscorrectie' of 'Overig financieel/Fiscaal' geplaatst.