Factuurbewerkingen

Gewijzigd op Thu, 23 Mar 2023 om 12:12 PM

Facturen worden zoveel mogelijk automatisch door Yuki geboekt en gecontroleerd. Daarna kun je inkoop- en verkoopfacturen eenvoudig zelf wijzigen of nabewerken.

De functie 'Factuurbewerkingen' is alleen beschikbaar voor een gebruiker met de 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Financiele administratie' of 'Externe accountant'

Een factuur kan vanuit verschillende plaatsen in Yuki worden bewerkt of gewijzigd:

• Klik in een geopende factuur  op de knop Factuurbewerkingen
  • Klik op het potloodje achter de factuurregel vanuit de grootboekrekening:

Vanuit geopende factuur bewerken

Om een factuur na te bewerken of te wijzigen klik je in een geopende factuur op de knop Factuurbewerkingen.

Het volgende scherm wordt nu geopend:

De volgende factuurbewerkingsfuncties zijn nu beschikbaar:

• Omzet of kosten naar voorgaand jaar verplaatsen
  • Omzet of kosten naar volgend jaar verplaatsen
  • Omzet of kosten naar voorgaande maand verplaatsen
  • Omzet of kosten naar volgende maand verplaatsen
  • Omzet of kosten spreiden over een aantal periodes
  • De grootboekrekening(en) wijzigen
  • De btw-code wijzigen
  • Het factuurnummer wijzigen
  • De betaalwijze wijzigen
  • De wisselkoers wijzigen (alleen beschikbaar bij factuur in vreemde valuta)
  • Herwaarderen (alleen beschikbaar bij factuur in vreemde valuta).

Vanuit grootboekrekening bewerken

Deze factuurbewerkingsfuncties kun je ook gebruiken in een grootboekkaart die je bijv. vanuit de proef- en saldibalans hebt geopend. Wanneer je constateert dat een factuur niet correct is geboekt óf nabewerkt moet worden klik je op het potloodje achter de factuurregel.

Via Toon details kun je de journaalposten bekijken die aan de hand van de factuur zijn geboekt. Wanneer een gebruiker met de rol 'Directie' de bundel Medium, Large of Unlimited heeft gekozen via de Yuki Store in het domein kan een factuur via Project aanpassen worden toegewezen aan een ander project.

Bij aanpassingen via factuurbewerkingen zal Yuki zoveel mogelijk proberen de bestaande journaalpost aan te passen. Yuki probeert om de transparantie van de administratie te optimaliseren en de cijfers zo dicht mogelijk tegen de oorspronkelijke factuur aan te houden. Soms lukt dat echter niet. Dan zal er door Yuki een extra journaalpost aangemaakt worden.

Het is altijd mogelijk om op een eenvoudige manier de boeking van een factuurbewerking ongedaan te maken. Hiervoor open je de desbetreffende factuur, klik je op de knop Factuurbewerkingen en vervolgens op de optie Herstellen

De boekingen van de factuurbewerking worden verwijderd en de factuur verandert weer, indien van toepassing, in de oorspronkelijke factuur.