Banktransacties automatisch splitsen

Gewijzigd op Mon, 06 Mar 2023 om 12:35 PM

Lees het onderstaande artikel of bekijk de video 'Yuki Automatisch uitsplitsen van bankregels'!

Het kan vaak voorkomen dat banktransacties die binnen komen via een boekhoudkoppeling of CSV-bestand gesplitst moeten worden. Dit kan onder andere gaan om de omzet in creditcardtransacties waar transactiekosten in verwerkt zitten of een terugbetaling van een lening waar de rente apart geboekt moet worden. Om het jou gemakkelijk te maken kan je deze transacties in Yuki volledig automatisch laten uitsplitsen via bank verwerkingsregels.

Alleen een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Directie', 'Financiƫle administratie' of 'Externe Accountant' kan een bank verwerkingsregel aanmaken

Beweeg met je muis boven het icoon Bank in de navigatiebalk en klik vervolgens op Bank verwerkingsregels.

Het volgende scherm wordt geopend:

Om een nieuwe verwerkingsregel aan te maken klik je op de knop Nieuw. In het nu geopende scherm kun je een normale bank verwerkingsregel aanmaken. Onderaan in dit scherm zie je de volgende criteria om transacties te splitsen:

Eerst zorg je ervoor dat de normale bank verwerkingsregel volledig is ingesteld.

Voor een uitgebreide beschrijving over het instellen van een bank verwerkingsregel zie artikel Bank verwerkingsregel aanmaken.

De subregel(s) die je hier kan aanmaken door te klikken op + Nieuwe subregel dient namelijk om een transactie op een andere grootboekrekening te boeken dan degene die in de zogenaamde hoofdverwerkingsregel is ingesteld. Om een banktransactie automatisch door Yuki te laten splitsen dien je in het veld Omschrijving het deel van de omschrijving van de transactie in te vullen waarna direct het bedrag staat vermeld dat je op een andere grootboekrekening wil boeken. Indien dus een bedrag dat uitgesplitst moet worden op bankkosten steeds achter het woord "Kosten:" staat, vul je dit deel van de omschrijving hier in. Yuki zet dan steeds het eerstvolgende bedrag dat herkend kan worden in de omschrijving op de door jouw gekozen grootboekrekening. Met behulp van het dropdownmenu Inkomsten/Uitgaven geef je aan of Yuki dit als positief of negatief bedrag moet boeken.

Voorbeeld

Onderstaande transactie is uitgesplitst op drie rekeningen:

1. De hoofdverwerkingsregel zorgt ervoor dat alle transacties van deze tegenpartij automatisch op '80000 Omzet' geboekt worden.
  2. Een subregel op basis van omschrijving 'Kosten' boekt 0.45 op '45800 Bankkosten'.
  3. Een tweede subregel boekt op basis van omschrijving 'BTW' 0.09 op '18800 Btw voorbelasting'.

TIPS!

• Yuki kan indien nodig ook automatisch btw op de subregel boeken. Kies hiervoor in het dropdownmenu Kosten en omzet voor de correcte categorie en selecteer vervolgens de juiste Btw-code.
  • Het veld Omschrijving is hoofdlettergevoelig zodat er minder kans is op foutieve boekingen. Indien je dus een bedrag wil uitsplitsen dat volgt op het woord 'Kosten' moet je ook de hoofdletter in je regel meegeven.
  • Yuki kan bedragen zowel met komma als punt voor de decimalen herkennen.