Openstaande posten debiteuren en crediteuren invoeren

Gewijzigd op Fri, 17 Mar 2023 om 12:16 PM

Per administratie wordt bij het instellen van de administratie een 'eerste' boekjaar ingegeven. Dit is het eerste boekjaar waarvan in Yuki de administratie wordt bijgehouden. Om fouten in het dagelijkse gebruik te voorkomen kun je geen boekingen aanmaken met een datum voor de startdatum van dat eerste boekjaar. Dit boekjaar kan alleen worden gewijzigd als er nog geen transacties zijn gedaan op dit jaar.

In Yuki moet de beginstand van een administratie worden ingevoerd om een juist beeld van de administratie te kunnen tonen.

Alleen een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant' kan de openstaande posten debiteuren en crediteuren invoeren in een administratie.

Om de lijst van openstaande facturen van klanten en leveranciers in te voeren zijn er vier opties:

• Inscannen van de facturen die nog open staan en deze normaal boeken
    Yuki ziet dat het om facturen gaat die in de beginbalans thuis horen en zal de boeking daarop aanpassen (geen btw boeken en de rekeningen '16001 Tussenrekening beginbalans crediteuren' en '13001 Tussenrekening beginbalans debiteuren' worden gebruikt). Dit is de beste optie, maar kost soms iets meer tijd. Het voordeel is dat het document van de factuur ook direct beschikbaar is.
  • Invoeren van de saldilijst

Maak een memoriaal 'Beginbalans' aan waarbij je per regel het totaalsaldo van de klant of leverancier boekt. Boek vervolgens het totaalsaldo van alle regels tegen op de rekening '16001 Tussenrekening beginbalans crediteuren'  en/of '13001 Tussenrekening beginbalans debiteuren.' Als het goed is sluit het totaalsaldo van de beide tussenrekeningen aan op het saldo op de proef- en saldibalans.
  • Invoeren van gedetailleerde lijst van openstaande facturen
    Vul per regel het factuurnummer in de omschrijving in. Als je de oorspronkelijke factuurdatum van elke factuur wenst in te voeren dien je de regel op die datum te boeken en tevens per factuur op diezelfde datum een tegenboeking aan te maken op de rekening '16001 Tussenrekening beginbalans crediteuren' en '13001 Tussenrekening beginbalans debiteuren'.
  • Importeren van een lijst
    Maak in Excel een lijst aan in het door Yuki gewenste formaat en sla die lijst op als CSV-bestand.

Voor een uitgebreide beschrijving van het door Yuki gewenste formaat en een CSV voorbeeldbestand zie artikel Memoriaal/financiƫle transacties importeren.