Oorzaak bankinconsistentie: combinatie automatische en handmatig aangeleverde transacties (ABN AMRO)

Gewijzigd op Mon, 15 May 2023 om 02:34 PM

Als je bij een ABN AMRO rekening op de plaats van de inconsistentie in de eerste kolom qua formaat afwijkende afschriftnummers ziet staan, is deze ontstaan door een combinatie van door de ABN AMRO automatisch ingestuurde afschriften en door de klant zelf gedownload afschrift.

Oorzaak

De meeste klanten gaan ervan uit dat als het automatisch versturen bij de ABN geregeld is, alles vanaf dat moment automatisch wordt aangeleverd. Alleen doet de ABN AMRO er enige tijd over alvorens ze het eerste afschrift aanlevert en daar zij niet met terugwerkende kracht transacties aanlevert, moeten de ontbrekende regels door de klant zelf worden aangeleverd.

Klik op de regel achter afschriftnummer 24401. Rechts op het scherm zie je de naam van het afschrift staan: MT940110902165107.STA

Klik op de regel achter afschriftnummer 13.. Rechts op het scherm zie je de naam van het afschrift staan: Bankmutaties_YUKIMC1.asc

'Bankmutaties_YUKIMC1.asc' is een door de bank automatisch aangeleverd afschrift. Deze afschriften zijn een soort MT940-bestanden maar wijken qua lay-out af van een MT940-bestand. Ook de omschrijvingen zijn anders en aangezien Yuki dubbele transacties traceert aan de hand van de omschrijving, komen we op de overgang van de ene soort naar de andere dubbele transactieregels tegen. In feite zien we bij zo’n overgang meer dubbelen dan wanneer je afschriften van hetzelfde type importeert.

Actie

Open afschriftregels en zoek vanaf 01-09-2011 tot 5-09-2011 naar dubbele regels en markeer degenen als duplicaat, die nog niet gekoppeld zijn.