Eén of meer bankrekeningen aan Ponto koppelen (ondernemer)

Gewijzigd op Mon, 25 Mar 2024 om 02:35 PM

Ponto maakt het mogelijk om alle bankrekeningen volgens de PSD2- en GDPR-regelgeving op een veilige en betrouwbare manier aan Yuki te koppelen,

Alleen een gebruiker met de rol 'Directie' kan één of meer bankrekeningen aan Ponto koppelen, een gekoppelde bankrekening opnieuw autoriseren of de koppeling van bankrekening(en) verbreken.

Alleen de rekeninghouder van een bankrekening kan in Ponto de desbetreffende bankrekening autoriseren (Yuki toegang geven) en koppelen.

Elke bankrekening die in Ponto is geautoriseerd (Yuki toegang verlenen) kost € 1,00 per maand.

LET OP!

Aan één Ponto account kunnen bankrekeningen uit meerdere domeinen in Yuki worden gekoppeld.

Zodra een bankrekening aan Ponto is gekoppeld worden alle banktransacties van de desbetreffende bankrekening (inclusief begin- en eindsaldo) elke dag automatisch in de administratie toegevoegd.

Alleen betaalrekeningen kunnen worden gekoppeld aan Ponto. Zodra een bankrekening is gekoppeld worden de transacties van die dag automatisch opgehaald. Daarna zullen de banktransacties elke 6 uur worden opgehaald d.m.v. automatische synchronisatie van de bankrekening.

LET OP!

• Alle bankrekeningen die je aan Ponto wilt koppelen, moeten één voor één worden gekoppeld.
    Wil je dus meer dan één bankrekening koppelen aan Ponto, rond dan het koppelingsproces van de eerste bankrekening volledig af in Yuki. Dit betekent dat je tijdens het koppelingsproces in Ponto alleen de bankrekening selecteert die je op dat moment wilt koppelen.
    Klik vervolgens In Yuki op de knop Verbinding maken achter de volgende bankrekening die je wilt koppelen
    .
  • Wij adviseren om op dit moment nog geen betaalrekeningen in vreemde valuta te koppelen.
  • Een gelijktijdige koppeling van een bankrekening aan Ponto én met één van de vier boekhoudkoppelingen ABN AMRO, ING, Rabobank of Knab zal dubbele transacties in de administratie veroorzaken!

De desbetreffende boekhoudkoppeling moet worden stopgezet.

Op het moment dat je een bankrekening wilt koppelen aan Ponto die al gekoppeld is via de ABN AMRO, ING, Rabobank of Knab boekhoudkoppeling verschijnt, in dit voorbeeld van een ING rekening, de volgende melding in het scherm:

Volg de instructies in het scherm op om de desbetreffende boekhoudkoppeling te verbreken.

Klik op de video om 'Betaalrekening koppelen met Yuki via Ponto' te bekijken!

Alle vastgelegde instellingen zoals o.a. de instellingen van banken zijn op één plaats in je domein samengebracht en gecategoriseerd.

Open de instellingen van je domein door in de navigatiebalk te klikken op het icoon Instellingen en klik vervolgens in het nu geopende scherm op Ponto PSD2-koppelingen in de sectie Banken.

Het volgende scherm wordt geopend:

Vanuit dit scherm kan een gebruiker:

• één of meer bankrekeningen aan Ponto koppelen
  • indien nodig, een gekoppelde bankrekening opnieuw autoriseren
  • koppeling van bankrekening(en) verbreken.

Bankrekening(en) aan Ponto koppelen

Beweeg met je muis boven de regel van de bankrekening die je wilt koppelen aan Ponto en klik op de knop Verbinding maken.

In de onderstaande schermen wordt er een nieuwe Ponto account aangemaakt en vervolgens een ING bankrekening aan Ponto gekoppeld.

Het volgende scherm wordt geopend:

LET OP!

Wanneer er achter een bank 'EXPERIMENTEEL' staat vermeld, betekent dit dat Ponto op dit moment niet over voldoende informatie beschikt om te kunnen garanderen dat de koppeling goed werkt.

Zoek en selecteer in het nu geopende scherm de bank waarbij de te koppelen bankrekening is geopend:

Het volgende scherm wordt geopend:

Voer je e-mailadres in en klik vervolgens op de knop Doorgaan.

Voer in het nu geopende scherm je persoonlijke gegevens in:

Klik vervolgens op de knop Doorgaan.

Het volgende scherm wordt geopend:

Vul de verificatiecode in die je hebt ontvangen in je mailbox. Klik vervolgens op de knop Verifieer mijn e-mail.

Het volgende scherm wordt geopend:

Erken dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring hebt gelezen en geef vervolgens je toestemming door te klikken op de knop Ik geef toestemming aan Ponto.

Doorloop vervolgens de stappen in je Online Bankieren omgeving om aan Ponto toegang te verlenen.

LET OP!

Selecteer alleen de bankrekening die je op dit moment wilt gaan koppelen. Wil je meer dan één bankrekening koppelen aan Ponto, rond dan het koppelingsproces van de eerste bankrekening volledig af. Klik vervolgens In Yuki op de knop Verbinding maken achter de volgende bankrekening die je wilt koppelen.

Klik in het nu geopende scherm op het schuifje voor de bankrekening waarvoor Ponto toegang moet krijgen en klik vervolgens op de knop Bevestigen.

Het volgende scherm wordt geopend:

In Yuki wordt het onderstaande scherm automatisch geopend:

Je kunt desgewenst direct transacties uit het verleden ophalen. Dit kan ook nog op een later moment.

TIP!

>Wij adviseren om de banktransacties uit het verleden per jaar op te halen, bijvoorbeeld eerst de banktransacties van augustus t/m december 2023 en vervolgens alle banktransacties van 2024.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Ponto transacties (uit verleden) handmatig ophalen in Yuki.

De bankrekening die is gekoppeld aan Ponto heeft nu de status 'Verbonden'.

LET OP!

Het nummer van de bankrekening mag in Yuki niet meer worden gewijzigd nadat de bankrekening is gekoppeld aan Ponto.

Gekoppelde bankrekening opnieuw autoriseren

Elke 6 maanden moet de autorisatie van een gekoppelde bankrekening in Ponto worden vernieuwd. De vervaldatum van de autorisatie staat in de kolom Vervalt op.

De accountant heeft de mogelijkheid om aan alle gebruikers in het domein een bericht te sturen ter herinnering aan het opnieuw autoriseren van een gekoppelde bankrekening.

Eén maand voor de vervaldatum zal de status van de bankrekening wijzigen in Vervalt binnenkort en verschijnt de knop Autoriseer opnieuw in de regel van de desbetreffende bankrekening. Klik op deze knop en doorloop de instructies in de schermen van Ponto.

LET OP!

Aleen de rekeninghouder(s) van de bankrekening(en) kan de gekoppelde bankrekening(en) opnieuw autoriseren.

Na het succesvol opnieuw autoriseren van de gekoppelde bankrekening verschijnt er een melding in je scherm dat de bankrekening weer is geautoriseerd en wijzigt de status van de bankrekening vervolgens na enkele momenten weer naar Verbonden.

LET OP!

Alle gebruikers in het domein ontvangen één maand, tien dagen en één dag voor de vervaldatum en op de dag van de vervaldatum automatisch een herinnering in de Yuki Assistant app en in de Postbus. Daarnaast wordt er naar alle gebruikers ook automatisch een e-mail verstuurd.

De houder van het Ponto account zal twee weken voor de vervaldatum en op de dag van de vervaldatum ook automatisch twee e-mails ontvangen vanuit Ponto.

Koppeling van bankrekening(en) verbreken

Beweeg met je muis boven de regel van de bankrekening waarvan je de koppeling wilt verbreken en klik op de knop Verbinding verbreken.

De volgende melding verschijnt in het scherm:

De bankrekening is vanaf dit moment niet meer gekoppeld aan Ponto.

LET OP!

De verleende autorisatie (toegang tot Yuki) door de rekeninghouder van de bankrekening vervalt hiermee ook.