Kan ik als ondernemer zelf mijn btw-aangifte doen?

Gewijzigd op Thu, 08 Jun 2023 om 02:13 PM

Wanneer je administratie btw-plichtig is, zal je per maand, kwartaal of jaar een btw-aangifte moeten doen bij de Belastingdienst. Met Yuki heb je de volgende twee keuzes over hoe je de aangifte wilt doen:

• Je accountant verzorgt de aangifte
  • Je verzorgt de aangifte zelf.

Door je accountant moet in Yuki worden aangegeven of je bedrijf btw-plichtig is, wie verantwoordelijk is voor het verzorgen en versturen van je btw-aangifte en met welke frequentie de btw-aangifte en icp-aangifte gedaan moeten worden.

Deze gegevens worden door je accountant in het profiel van je administratie vastgelegd op het tabblad 'Belastingen'.

Je kunt dus zelf de btw-aangifte versturen wanneer in het profiel van je administratie is ingesteld dat jij degene bent die de btw-aangifte verzorgt en verstuurt.

Deze instelling vind je terug door boven de navigatiebalk te klikken op het icoon Wissel domein en vervolgens op Mijn domein.

Het volgende scherm wordt geopend:

In de kolom Btw-aangifte door zie je of de btw-aangifte van een administratie door jezelf of door je accountant moet worden verstuurd naar de Belastingdienst.

Vanaf het moment dat de betreffende aangifteperiode is afgelopen, kan de desbetreffende btw-aangifte worden verstuurd naar de Belastingdienst. Als je ervoor hebt gekozen om jaarlijks aangifte te doen, kun je dus na 31 december van het betreffende jaar de aangifte gaan versturen.

De btw-aangifte kan alleen worden verstuurd door een gebruiker in het domein met de rol 'Directie', 'Financiƫle administratie' of 'Externe accountant'

Voor een uitgebreide beschrijving van wat je moet doen bij het verzorgen van de btw-aangifte zie artikel Wie verzorgt de btw-aangifte?

Voor een uitgebreide beschrijving van het daadwerkelijk versturen van een btw-aangifte zie artikel Zelf als ondernemer btw-aangifte doen in Yuki.