Btw-aangifte fiscale eenheid met Yuki

Gewijzigd op Tue, 07 Dec 2021 om 12:10 PM

Bij een Fiscale eenheid worden alle administraties (ondernemingen) beschouwd als één onderneming voor de btw. Een Fiscale eenheid bestaat vaak uit een moedermaatschappij (Holding) en één of meer dochtermaatschappijen (werkmaatschappijen).

Een Fiscale eenheid betaalt geen btw over leveringen van goederen en diensten tussen de ondernemingen.

Alle onderdelen van de Fiscale eenheid hebben in Yuki hun eigen btw-aangifte. De Fiscale eenheid doet echter één btw-aangifte voor alle administraties samen.

De aangifteperiodes van de Fiscale eenheid onderdelen moeten daarom gelijk zijn aan die van de Fiscale eenheid zelf.

In de maand na de aangifteperiode verschijnt er in de btw-aangifte van elk onderdeel van de Fiscale eenheid een knop Fiscale eenheid om de desbetreffende btw-aangifte over te boeken naar die van de Fiscale eenheid.

Hierdoor worden de individuele btw-aangiften afgesloten en krijgen deze de status Geboekt naar fiscale eenheid.

Daarna kan de btw-aangifte van de Fiscale eenheid worden goedgekeurd en vervolgens worden verstuurd naar de Belastingdienst.

De btw-aangifte van de Fiscale eenheid krijgt de status Afgesloten (in fiscale eenheid).

TIP!

Mocht er in een aangifteperiode voor een onderdeel van de Fiscale eenheid geen btw-aangifte aanwezig zijn dan dient er voor de desbetreffende aangifteperiode een nihil btw-aangifte te worden aangemaakt door in het overzicht van de btw-aangiften linksboven in je scherm te klikken op de knop Maak een nieuwe btw-aangifte aan

Vervolgens moet deze nihil btw-aangifte worden overgeboekt naar de btw-aangifte van de Fiscale eenheid door de te klikken op de knop Fiscale eenheid.

Boekingen btw-aangifte Fiscale eenheid

De individuele btw-aangiften worden op btw-regelniveau overgeboekt naar de Fiscale eenheid. Daarnaast worden door Yuki ook de vorderingen tussen de Fiscale eenheid (moeder) en de onderdelen van de Fiscale eenheid (dochters) geboekt.

18990 Overboekingsrekening btw-aangiftes

18991 Btw fiscale eenheid

20100 RC administraties