Suppletie omzetbelasting onder 1000 euro boeken naar Q1 van volgend boekjaar

Gewijzigd op Fri, 02 Jun 2023 om 02:03 PM

Als er een btw-aangifte naar de Belastingdienst is verzonden, kun je deze alleen nog wijzigen of aanvullen met een suppletie omzetbelasting.

Is er een correctie van de btw-aangifte nodig en blijkt dat je minder dan 1000 euro terugkrijgt of moet betalen dan mag de suppletie worden verwerkt in de volgende btw-aangifte.


Moet een suppletie onder de 1000 euro van boekjaar 2019 of eerder  worden geboekt naar de eerste aangifteperiode van het volgende boekjaar dan moet je handmatig een memoriaalboeking aanmaken.


Vanaf boekjaar 2020 kun je gebruik maken van de knop 'Overboeken van suppletiebedrag naar volgend boekjaar' om een suppletie onder de 1000 euro te boeken naar de eerste aangifteperiode van het volgende boekjaar.


Suppletie handmatig overboeken naar volgend boekjaar (boekjaar 2019 of eerder)

De status van de suppletie moet eerst op 'Historisch' worden gezet zodat deze gematcht kan worden aan de memoriaalboeking.


Klik op het icoon Backoffice of Boekhouding in de navigatiebalk, klik op Memoriaal en vervolgens in het nu geopende scherm op de knop Memoriaal.


In het volgende scherm waarin je wordt gevraagd op welke manier het document moet worden aangemaakt dat de basis vormt van je memoriaalboeking selecteer je de optie Ik wil direct een document intypen.


De nu geopende memoriaalboeking maak je aan met de datum 01-01-2020. Het verschuldigde bedrag kan worden afgeboekt en vervolgens door middel van de grootboekrekening '18800 Btw voorbelasting' worden opgeboekt in de btw-aangifte van de eerste aangifteperiode.Vervolgens kan de memoriaalboeking worden gematcht met de Suppletie door te klikken op het gele vierkantje. Het is belangrijk dat de relatie 'Belastingdienst' is ingevuld. Zonder dezelfde relatie is het niet mogelijk om de memoriaalboeking te matchen met de Suppletie.


Suppletie m.b.v. knop overboeken naar volgend boekjaar (vanaf boekjaar 2020)

Een suppletie van boekjaar 2020 kan d.m.v. de knop 'Overboeken van suppletiebedrag naar volgend boekjaar' worden overgeboekt naar de eerste concept btw-aangifte van het volgende boekjaar (bijvoorbeeld Q1 van 2021).Deze knop is beschikbaar in een concept suppletie wanneer:

  • het absolute suppletiebedrag minder is dan1.000 euro
  • het boekjaar loopt van januari t/m december
  • de btw-aangifte van de eerste aangifteperiode de status 'Concept' heeft.


Na het gebruik van de knop wordt de suppletie in je scherm gegenereerd, krijgt de suppletie de status 'Historisch (afgesloten)' en wordt gematcht met de door Yuki automatisch aangemaakte memoriaalboeking met aanmaakdatum 01-01-2021.


Het suppletiebedrag vind je terug in categorie 5b van de concept btw-aangifte van de eerste aangifteperiode van het volgende boekjaar.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren