Betaallijst documenten blokkeren of vrijgeven voor betaling (Beta)

Gewijzigd op Thu, 25 Apr 2024 om 04:37 PM

Als je bepaalde documenten tijdelijk wilt blokkeren om te voorkomen dat deze al betaald worden, kun je deze in de wacht zetten.

Alleen een gebruiker met de rol 'Financiële administratie', 'Externe accountant' of 'Directie' kan documenten blokkeren (in de wacht zetten) voor betaling en deze weer vrijgeven voor betaling).

Indien de betaallijstbeveiliging is ingesteld, kan alleen een gebruiker met een bepaalde rol (standaard is dit 'Directie') alle documenten die standaard geblokkeerd zijn voor betaling (status 'Wachtend op goedkeuring') weer vrijgeven voor betaling.

Voor een uitgebreide beschrijving van de betaallijstbeveiliging zie artikel Betaallijstbeveiliging instellen.

Een gebruiker kan:

• documenten blokkeren voor betaling
  • documenten vrijgeven voor betaling
  • documenten met betaalstatus 'Onderweg' vrijgeven voor betaling.

Beweeg met je muis boven het icoon Bank in de navigatiebalk en klik vervolgens op Betaallijst.

Het volgende scherm wordt geopend:

Documenten blokkeren voor betaling

Selecteer in de werklijst Te betalen de desbetreffende documenten en klik vervolgens bovenin het scherm op In de wacht gezet.

De volgende melding verschijnt in je scherm:

De geselecteerd documenten hebben nu de betaalstatus 'Wachtend op goedkeuring' en vind je terug in de werklijst Wachtend op goedkeuring.

TIP!

Om één document tijdelijk te blokkeren voor betaling beweeg je met de muis boven de desbetreffende regel van het document, klik je op de knop met de drie puntjes en selecteer je vervolgens de menuoptie In de wacht gezet  in het dropdownmenu.

Documenten vrijgeven voor betaling

Selecteer in de werklijst Wachtend op goedkeuring de desbetreffende documenten en klik vervolgens bovenin het scherm op Vrijgeven voor betaling.

De volgende melding verschijnt in het scherm:

De geselecteerde documenten hebben nu de betaalstatus 'Te betalen' en vind je terug in de werklijst Te betalen.

TIP!

Om één document vrij te geven voor betaling beweeg je met de muis boven de desbetreffende regel van het document, klik je op de knop met de drie puntjes en selecteer je vervolgens de menuoptie Vrijgeven voor betaling in het dropdownmenu.

TIP!

Om een document eerst te bekijken voordat je deze vrijgeeft voor betaling klik je op het onderwerp van het document. Wanneer het document betaald mag worden klik je op de knop Deze factuur is vrijgegeven voor betaling.

Het document staat nu weer in de werklijst Te betalen

Documenten met betaalstatus 'Onderweg' vrijgeven voor betaling

Documenten die in een SEPA betaalbestand zijn opgenomen, kunnen opnieuw betaalbaar worden gesteld door in de Inkoop functionaliteit via 'Betalingen onderweg' het document te zetten op 'Te betalen'.

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Document uit definitief SEPA betaalbestand weer betaalbaar stellen.