Administratieprofiel: tabblad Belastingen

Gewijzigd op Fri, 30 Jun 2023 om 04:34 PM

Als je net een domein hebt aangemaakt kom je na het openen van het domein in het BO scherm terecht.

Het scherm om de gegevens van het administratieprofiel m.b.v de Administratie Wizard in te voeren wordt als volgt geopend:

• Onder Bedrijven vind je de administraties binnen het domein.
  • Klik vervolgens op > voor de desbetreffende administratienaam om het bedrijfsprofiel van de administratie in te gaan voeren.

• Klik in het nu geopende scherm op de knop Bewerken om de gegevens op het tabblad Belastingen in te voeren of te wijzigen.

Op dit tabblad vul je de relevante gegevens rond belastingen in zoals belastingnummers en instellingen voor de btw-aangiften en ICP-aangiften.

TIPS!

• Fiscaal nummer: dit nummer is het RSIN-nummer dat vermeld staat op het Uittreksel van de Kamer van Koophandel.
    Eenmanszaken hebben geen RSIN-nummer.
  • Vanaf 01-01-2020 moet bij een eenmanszaak een nieuw btw-indentifcatienummer worden gebruikt. Dit nummer zal worden afgedrukt op de verkoopfacturen die in Yuki worden aangemaakt. Dit nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer (BSN).
  • Vanaf 01-01-20120 wordt het 'oude' btw-nummer voortaan het OB-nummer (omzetbelastingnummer) genoemd. Dit OB-nummer wordt gebruikt voor de communicatie met de Belastingdienst zoals o.a. het indienen van de btw-aangifte.

Btw-aangifte

• Geef aan of de onderneming btw-plichtig is. Zo nee, dan worden alle facturen zonder aftrek van btw in de kosten of omzet geboekt.
  • Geef aan of de kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 2020 moet worden toegepast. Zo ja, klik op de knop KOR periode-instellingen. In het nu geopende scherm klik je op de knop Nieuwe KOR periode:

• Voer hier de start- en eventueel einddatum in van de periode waarin de KOR voor de administratie actief is.

Klik op de knop Bewaren.

LET OP!
    De melding in je scherm dat de kleineondernemersregeling (KOR) actief is verschijnt pas wanneer je een keer hebt uitgelogd en daarna weer hebt ingelogd.

Voor een uitgebreide beschrijving van de kleineondernemersregeling (KOR) zie artikel Kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 01-01-2020.

• Geef aan wie de feitelijke btw-aangifte doet
    • Mijn accountant:  het administratiekantoor of de accountant dient de btw-aangifte namens de ondernemer (klant) in.
    • Ikzelf: de ondernemer (klant) wenst de btw-aangifte zelf in te dienen.
  • Geef aan met welke frequentie de btw-aangifte ingediend moet worden:
    • Jaarlijks
    • Per kwartaal
    • Maandelijks.
  • Geef aan met welke frequentie de ICP-aangifte ingediend moet worden
    • Jaarlijks
    • Per kwartaal
    • Maandelijks

LET OP!
      Yuki kan alleen de ICP-aangifte indienen als deze kan worden gekoppeld aan een btw-aangifte. De frequentie waarmee de ICP-aangifte moet worden ingediend moet dus identiek zijn aan de frequentie van de btw-aangifte.
      Wanneer de frequentie van de ICP -aangifte toch afwijkt dan moet de ICP-aangifte buiten Yuki om worden gemaakt en vervolgens als memoriaalboeking worden aangemaakt in Yuki.

• Geef aan dat de ICP-aangifte automatisch meegestuurd kan worden:
    • indien de ICP-aangifte separaat ingediend moet worden
    • als er geen ICP transacties zullen plaatsvinden.