Kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 01-01-2020

Gewijzigd op Mon, 08 Apr 2024 om 10:54 AM

Voor ondernemingen met weinig omzet is er de kleineondernemersregeling (KOR). Volgens deze regeling komt de ondernemer die btw-plichtig is, in Nederland is gevestigd en in een kalenderjaar niet meer dan € 20.000 Nederlandse omzet heeft vanaf 01-01-2020 in aanmerking voor een vrijstelling van de omzetbelasting (btw)


Na aanmelding bij de Belastingdienst wordt de KOR voor een periode van tenminste 3 jaar toegepast door de Belastingdienst. 


In Yuki kan de kleineondernemersregeling worden toegepast door het invoeren van de periode waarin de KOR voor een administratie actief is. 


Alleen een gebruiker met een 'Backoffice' rol in een domein of de rol 'Externe accountant' kan de periode invoeren waarin de KOR actief is in een administratie.


Gedurende een actieve KOR periode hoeven er vanuit Yuki voor die administratie geen btw-aangiften te worden verstuurd naar de Belastingdienst. 


LET OP!

 • Op alle verkoopfacturen die via de Verkoop functionaliteit in Yuki worden aangemaakt en verstuurd naar klanten moet wel worden vermeld dat er een vrijstelling van toepassing is.
 • Op het moment dat in een kalenderjaar de omzet boven de € 20.000 komt moet dit direct worden gemeld bij de Belastingdienst. Vanaf die datum moeten er vanuit Yuki weer btw-aangiften worden verstuurd naar de Belastingdienst omdat de KOR vervalt.

Drempelbedrag omzet

Wanneer de omzet in een kalenderjaar hoger is dan € 20.000 mag de kleineondernemersregeling niet toegepast worden. De omzet wordt als volgt berekend:

 • Omzet van alle niet vrijgestelde goederen en diensten met 21% btw
 • Omzet van alle niet vrijgestelde goederen en diensten met 9% btw (ook 13% tarief voor sportkantines)
 • Omzet van alle niet vrijgestelde goederen en diensten met 0% btw (ook omzet uit intracommunautaire levering (ICP))
 • Omzet van prestaties binnen Nederland waarover de btw is verlegd naar uw klant.


De volgende omzet mag niet worden meegenomen in de berekening van de omzet:

 • Omzet van de levering van een investeringsgoed dat in de onderneming is gebruikt:
  • onroerend goed zoals bedrijfspand
  • roerend goed waarop voor de inkomstenbelasting wordt afgeschreven zoals auto en computer.
 • Bij toepassing margeregeling of reisbureauregeling telt de winstmarge niet mee voor de omzet, het verkoopbedrag echter wel.


Voor uitgebreide informatie over de berekening van de schatting van je omzet zie Kan ik vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de kleineondernemersregeling?


Rechtsvormen

 • De regeling is behalve voor een eenmanszaak of VOF nu ook toepasbaar voor de rechtsvormen: B.V., N.V., stichting en vereniging
 • De regeling geldt per ondernemer en niet per bedrijf. Wanneer de ondernemer meerdere ondernemingen heeft is de regeling dus niet per onderneming geldig.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren