Kwaliteitsmonitor: Activa

Gewijzigd op Tue, 17 Oct 2023 om 04:39 PM

Yuki houdt voortdurend in de gaten of bepaalde onderdelen van de boekhouding van de administratie(s) in een domein compleet en correct zijn verwerkt. De score van deze controles wordt weergegeven in de kwaliteitsmonitor.

Alleen een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein kan de kwaliteitsmonitor bekijken.

Om de score van de kwaliteitscontrole van de activa te bekijken, beweeg je met je muis boven het icoon Backoffice in de navigatiebalk en klik je vervolgens op Kwaliteitsmonitor. Klik in het nu geopende scherm op Activa.

De controle van de activa bestaat uit de volgende zaken:

• Is er niet goedgekeurde nieuwe activa aanwezig?
  • Worden de activa elke maand afgeschreven?
  • Zijn de instellingen van de activagroep volledig?

Klik op één van de rubrieken in een onderdeel om de score daarvan tot in detail te bekijken.

Nadat je ervoor hebt gezorgd dat de benodigde aanvullingen en/of correcties zijn uitgevoerd kun je vervolgens de score van de kwaliteitsmonitor updaten door op de knop Verversen te klikken. Onder de score wordt nu de datum en het tijdstip weergegeven wanneer deze voor het laatst is ververst.

Niet goedgekeurde nieuwe activa

Voordat je activa gaat afschrijven wordt er gecontroleerd of er nieuwe activa in de administratie aanwezig is die nog niet is beoordeeld. De beoordeling houdt in dat de nieuwe activa correct is geboekt en de correcte instellingen voor de afschrijving daarvan zijn ingevoerd.

ACTIE!

Doorloop de bovenstaande lijst met nieuwe niet goedgekeurde activa. Controleer of de nieuwe activa correct is geboekt en boek vervolgens de afschrijvingen voor een bepaalde periode waardoor de nieuwe activa automatisch wordt goedgekeurd (m.a.w. beoordeeld).

Afschrijvingen van activa

Om actuele rapporten te kunnen presenteren aan gebruikers moeten de activa ook maandelijks worden afgeschreven. Deze controle telt het aantal maanden waarin er afgeschreven zou moeten zijn tot aan de afgelopen maand.

ACTIE!

Open een activa rekening in de bovenstaande lijst om de ontbrekende afschrijvingen te boeken. Wanneer je voor een bepaalde (geselecteerde) periode alle activa rekeningen in een keer wilt afschrijven beweeg je met je muis boven het icoon Boekhouding in de navigatiebalk en klik je vervolgens op Activa. In de nu geopende activastaat selecteer je de periode waarna je vervolgens klikt op de knop Afschrijven.

Onvolledige instellingen activagroep

In de administratie moet elke activa (grootboekrekening) gekoppeld zijn aan een groep die bestaat uit een balansrekening afschrijvingen, de resultatenrekening afschrijvingen en de rekening waarop de eventuele verkoop van een activum wordt geregistreerd. Er wordt gecontroleerd of er activa rekeningen zijn waarvan de groepsinstellingen niet compleet zijn.

ACTIE!

Doorloop de bovenstaande lijst en open een activa rekening om de ontbrekende grootboekrekening(en) alsnog te koppelen.