Kwaliteitsmonitor: Btw

Gewijzigd op Tue, 17 Oct 2023 om 04:40 PM

Yuki houdt voortdurend in de gaten of bepaalde onderdelen van de boekhouding van de administratie(s) in een domein compleet en correct zijn verwerkt. De score van deze controles wordt weergegeven in de kwaliteitsmonitor.

Alleen een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein kan de kwaliteitsmonitor bekijken.

Om de score van de kwaliteitscontrole van de btw te bekijken, beweeg je met je muis boven het icoon Backoffice in de navigatiebalk en klik je vervolgens op Kwaliteitsmonitor. Klik in het nu geopende scherm op Btw.

De controle van de btw-aangiften bestaat uit de volgende zaken:

• Niet toegewezen btw-transacties
  • Zijn alle afgesloten btw-aangiften afgewikkeld?
  • Zijn alle btw-aangiften afgesloten?

Klik op één van de rubrieken in een onderdeel om de score daarvan tot in detail te bekijken.

Nadat je ervoor hebt gezorgd dat de benodigde aanvullingen en/of correcties zijn uitgevoerd kun je vervolgens de score van de kwaliteitsmonitor updaten door op de knop Verversen te klikken. Onder de score wordt nu de datum en het tijdstip weergegeven wanneer deze voor het laatst is ververst.

Niet toegewezen btw-transacties

Alle btw-transacties in een administratie worden door Yuki automatisch opgenomen in een 'concept' btw-aangifte. Echter alle btw-aangiften die nog niet zijn verstuurd, anders zijn verstuurd of op de status 'Historisch' zijn gezet kunnen worden leeggemaakt waardoor de transacties niet meer zijn toegewezen aan een btw-aangifte. Deze controle genereert een lijst met alle btw-transacties die niet meer zijn toegewezen aan een btw-aangifte.

ACTIE!

Doorloop de bovenstaande lijst, selecteer alle btw-transacties die niet meer zijn opgenomen in een btw-aangifte en klik op de knop Herstel niet aangewezen btw-transacties. De btw-transacties zullen worden opgenomen in een 'concept' btw-aangifte in het lopende boekjaar. Is het boekjaar afgesloten dan worden de btw-transacties in een suppletie aangifte opgenomen.

Afgewikkelde btw-aangiften

Het is belangrijk om alle afgesloten btw-aangiften in de administratie op tijd financieel af te handelen. Deze controle genereert een lijst met alle afgesloten btw-aangiften die nog niet zijn gematcht met een betaling of een ontvangst.

ACTIE!

Doorloop de bovenstaande lijst en controleer of een btw-aangifte alsnog gematcht kan worden met een betaling of een ontvangst. Hierbij is het belangrijk dat alle bankrekeningen, inclusief de creditcard(s), in de administratie bijgewerkt zijn. Het is ook mogelijk dat een btw-aangifte verkeerd is gematcht met een betaling of een ontvangst. Is dit het geval dan maak je vanuit de geopende btw-aangifte de matching van de betaling of ontvangst ongedaan en bekijk je of de nu openstaande btw-aangifte alsnog met een andere betaling of ontvangst gematcht kan worden.

Afgesloten btw-aangiften

In de administratie wordt gecontroleerd of alle btw-aangiften zijn afgesloten. Bij het afsluiten van een btw-aangifte wordt er namelijk een XML- en PDF-bestand aangemaakt zodat de btw-aangifte kan worden verstuurd naar de Belastingdienst. Een niet afgesloten btw-aangifte is dus nog niet ingediend bij de Belastingdienst.

ACTIE!

Doorloop de bovenstaande lijst en open de btw-aangifte, verwerk eventueel correcties en zet de btw-aangifte alsnog op status 'Afgesloten'.