Proef- en saldibalans (Beta)

Gewijzigd op Ma, 7 Okt om 3:51 PM

De proef- en saldibalans in Yuki is het startpunt voor het controleren van de individuele grootboekrekeningen.

De proef- en saldibalans is alleen beschikbaar voor een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Directie', 'Financiële administratie' of 'Externe accountant'.

Een gebruiker met de rol 'Backoffice controller' van het domein heeft daarnaast ook meer controle mogelijkheden met de functie Controle proef- en saldibalans (jaarwerk).

Voor een uitgebreide beschrijving zie artikel Functie 'Controle proef- en saldibalans'

Vanuit dit scherm kan een gebruiker met de 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Directie', 'Financiële administratie' of 'Externe accountant'

• mutaties van een grootboekrekening bekijken.

Vanuit dit scherm kan een gebruiker met de rol 'Backoffice controller' van het domein:

• de administratie blokkeren of afsluiten

Beweeg met je muis boven het icoon Boekhouding in de navigatiebalk en klik vervolgens op Proef- en saldibalans.

Het volgende scherm wordt geopend:

LET OP!

De knop Blokkeer of sluit administratie af is alleen beschikbaar voor een gebruiker met de rol 'BO controller'.

Het interactieve overzicht kent de zes traditionele kolommen:

• Beginsaldo: Openingssaldo Debet
  • Beginsaldo: Openingssaldo Credit
  • Saldo debet mutaties
  • Saldo credit mutaties
  • Saldo einde periode Debet
  • Saldo einde periode Credit

De Checksum onderaan het overzicht controleert of de totalen van de kolommenbalans in evenwicht zijn.

Weergaven

Je kunt in dit scherm ook aangeven dat één van de andere weergaven moet worden getoond:

• Eindejaarsboekingen: Toon of verberg de eindejaarsboekingen.
  •  RGS (Referentie Grootboek Schema): Toon de gekoppelde (gemapped) RGS codes en RGS omschrijvingen (RGS Referentie Grootboek Schema)
  • Grootboekrekeningen met  0,-: Toon of verberg grootboekrekeningen met een eindsaldo van 0,00 euro.

Download als CSV

Om de proef- en saldibalans bijv. te exporteren naar Excel en vervolgens, indien gewenst, af te drukken klik je op de knop Download als CSV.

Mutaties van grootboekrekening bekijken

Om de mutaties van een grootboekrekening te bekijken klik je;

• op het desbetreffende grootboekrekening
    OF
  • op het debet- of creditbedrag in de kolom Huidig of Saldo
    OF
  • beweeg je met je muis boven de regel van de desbetreffende grootboekrekening, klik je op de knop met de drie puntjes en selecteer je de menuoptie Bekijk grootboekrekening in het dropdownmenu.

LET OP!

In de nu geopende grootboekrekening kun je een schermvoorbeeld van de desbetreffende documenten bekijken. Daarnaast heb je hier een aantal nabewerkingsfuncties voor facturen, banktransacties en de grootboekrekening (totaalsaldo) tot je beschikking.