UBL: TaxCategoryCode "AE": Btw Verlegd

Gewijzigd op Fri, 03 Mar 2023 om 02:27 PM

Btw verlegd toepassen op een (PDF)-factuur is eenvoudig, de Belastingdienst meldt hierover het volgende op haar website: “Verlegt u btw naar een andere ondernemer? Dan brengt u geen btw in rekening, maar zet u op de factuur 'btw verlegd'. Daarnaast vermeldt u het btw-nummer van de afnemer op de factuur”.

Voor meer uitleg over btw verleggen in Nederland zelf wordt verwezen naar de website van de Belastingdienst. De btw die naar een afnemer is verlegd, moet deze zelf uitrekenen. Dit laatste vindt plaats op basis van de bedragen die aan de afnemer zijn gefactureerd. Het uitrekenen van de verlegde btw is belangrijk omdat deze vermeld wordt op de btw-aangifte van de afnemer.

Om een (inkoop)factuur met btw verlegd automatisch te kunnen boeken is het van belang dat op een uniforme wijze in een UBL factuur kenbaar wordt gemaakt dat het gaat om btw verlegd. Dit los je niet op door alleen de tekst ‘btw verlegd’ op te nemen in een UBL-veld.
Mede overeenkomstig de btw-categorie volgens UN/ECE 5305 geldt dan het volgende:

• TaxCategory = “AE”; VAT Reverse Charge. Code specifying that the standard VAT rate is levied from the invoicee.
  • TaxExemptionReason = “Reverse charge” of “btw verlegd”.
  • Btw en btw-percentages op de factuur zijn “0”.
  • De btw-nummers van zowel leverancier als afnemer vermeld moet worden!

EU-UBL

Het document “Electronic Invoicing — Semantic Data Model of the Core Elements of an Electronic Invoice - TC 434 WI 001:2015 (E)” zegt hierover overeenkomstig het volgende:

The following information is given at the document level:

• The VAT identifier of the Seller;

• The VAT identifier of the Buyer;

• The text "Reverse charge" is given for the VAT exemption reason text in the VAT breakdown (Or the equivalent standard text in other languages).

The following information shall be given on line level:

• The Invoiced item VAT category code for the line is given as AE

• The Invoiced item VAT rate for the line is given as 0 (zero);

• The text "Reverse charge" is given for the invoiced item VAT exemption reason text (or the equivalent standard text in other languages).

Uitwerking bij factuur:

Omschrijving
Aantal
Prijs
Bedrag
Btw
Dienst/product A
1
30,55
30,55
Verlegd
Factuurbedrag
30,55

Dit wordt als volgt in 4 stappen in een UBL-factuur opgenomen:

1. Btw-nummer van de afzender én ontvanger opgeven
  2. Juiste btw-regime opgeven
  3. Factuurtotaal samenstellen
  4. Factuurregel(s) samenstellen.

Stap 1: Btw-nummer van de afzender én ontvanger opgeven

Net als op een papieren factuur wordt het btw-nummer van de afzender opgenomen in een UBL-factuur.

<cac:AccountingSupplierParty>
.......
<cac:PartyTaxScheme>
       <cbc:CompanyID schemeID="NL:VAT" schemeAgencyID="ZZZ">NL123456789B01
       </cbc:CompanyID>
       <cac:TaxScheme>
                <cbc:ID schemeID="UN/ECE 5153" schemeAgencyID="6">VAT</cbc:ID>
       </cac:TaxScheme>
 </cac:PartyTaxScheme>
……
</cac:AccountingSupplierParty>
<cac:AccountingCustomerParty>
……
<cac:PartyTaxScheme>
       <cbc:CompanyID schemeID="NL:VAT" schemeAgencyID="ZZZ">NL987654321B01
       </cbc:CompanyID>
       <cac:TaxScheme>
                <cbc:ID schemeID="UN/ECE 5153" schemeAgencyID="6">VAT</cbc:ID>
       </cac:TaxScheme>
 </cac:PartyTaxScheme>
……

</cac:AccountingCustomerParty>

Stap 2: Juiste btw-regime opgeven

Category AE en ExemptionReason als onderstaand:

<cac:TaxTotal>
        <cac:TaxSubtotal>
                <cac:TaxCategory>
                        <cbc:ID schemeID="UNCL5305" schemeAgencyID="6">AE</cbc:ID>
                        <cbc:Percent>0</cbc:Percent>
                        <cbc:TaxExemptionReason> Reverse charge (BTW verlegd) </cbc:TaxExemptionReason>
                        <cac:TaxScheme>
                                <cbc:ID schemeID="UN/ECE 5153" schemeAgencyID="6">VAT</cbc:ID>
                        </cac:TaxScheme>
                </cac:TaxCategory>
        </cac:TaxSubtotal>

</cac:TaxTotal>

Stap 3: Factuurtotaal samenstellen

Factuurtotaal exclusief btw is gelijk aan factuurtotaal inclusief btw.

<cac:LegalMonetaryTotal>

<cbc:TaxExclusiveAmount currencyID="EUR">30.55</cbc:TaxExclusiveAmount>

<cbc:TaxInclusiveAmount currencyID="EUR">30.55</cbc:TaxInclusiveAmount>

</cac:LegalMonetaryTotal>

Stap 4: Factuurregel(s) samenstellen

Het btw-bedrag en het btw-percentage zijn beide 0.

<cac:InvoiceLine>

<cac:TaxTotal>

<cbc:TaxAmount currencyID="EUR">0.00</cbc:TaxAmount>

</cac:TaxTotal>

<cac:Item>

<cac:ClassifiedTaxCategory>

<cbc:ID schemeID="UNCL5305">AE</cbc:ID>

<cbc:Percent>0</cbc:Percent>

<cac:TaxScheme>

<cbc:ID schemeID="UN/ECE 5153" schemeAgencyID="6">VAT</cbc:ID>

</cac:TaxScheme>

</cac:ClassifiedTaxCategory>

</cac:Item>
</cac:InvoiceLine>