Bij een Fiscale eenheid worden alle administraties (ondernemingen) beschouwd als één onderneming voor de btw. Een Fiscale eenheid bestaat vaak uit een moedermaatschappij (Holding) en één of meer dochtermaatschappijen (werkmaatschappijen).

Een Fiscale eenheid betaalt geen btw over leveringen van goederen en diensten tussen de ondernemingen.


Alle onderdelen van de Fiscale eenheid hebben in Yuki hun eigen btw-aangifte. De Fiscale eenheid doet echter één btw-aangifte voor alle administraties samen. 

De aangifteperiodes van de Fiscale eenheid onderdelen moeten daarom gelijk zijn aan die van de Fiscale eenheid zelf.


In de maand na de aangifteperiode verschijnt er in de btw-aangifte van elk onderdeel van de Fiscale eenheid een knop Fiscale eenheid om de desbetreffende btw-aangifte te boeken naar die van de Fiscale eenheid. Hierdoor worden de individuele btw-aangiften afgesloten en krijgen deze de status Geboekt naar fiscale eenheid.Daarna kan de btw-aangifte van de Fiscale eenheid worden goedgekeurd en vervolgens worden verstuurd naar de Belastingdienst.

De btw-aangifte van de Fiscale eenheid krijgt de status Afgesloten (in fiscale eenheid).


De individuele btw-aangiften worden op btw-regelniveau overgeboekt naar de Fiscale eenheid. Daarnaast worden door Yuki ook de vorderingen tussen de Fiscale eenheid (moeder) en de onderdelen van de Fiscale eenheid (dochters) geboekt.


18990 Overboekingsrekening btw-aangiftes


18991 Btw fiscale eenheid


20100 RC administraties