Als er een btw-aangifte naar de Belastingdienst is verzonden, kun je deze alleen nog wijzigen of aanvullen met een suppletie omzetbelasting.

Is er een correctie van de btw-aangifte nodig en blijkt dat je minder dan 1000 euro terugkrijgt of moet betalen dan mag de suppletie worden verwerkt in de volgende btw-aangifte.

Moet een suppletie onder de 1000 euro echter worden geboekt naar de eerste aangifteperiode van het volgende boekjaar dan moet je gebruik maken van een memoriaalboeking.

De status van de suppletie moet dan echter wel eerst op 'Historisch' worden gezet zodat deze gematcht kan worden aan de memoriaalboeking.

Open de module Backoffice, Accountant of Boekhouding en klik links in je scherm op Memoriaal. Het volgende scherm wordt geopend:

Klik bovenin het scherm op het type Memoriaal. In het volgende scherm waarin je wordt gevraagd op welke manier het document moet worden aangemaakt dat de basis vormt van je memoriaalboeking selecteer je de optie Ik wil direct een document intypen.

De nu geopende memoriaalboeking maak je aan met de datum 01-01-2018. Het verschuldigde bedrag kan worden afgeboekt en vervolgens door middel van de grootboekrekening '18800 Btw voorbelasting' worden opgeboekt  in de btw-aangifte van de eerste aangifteperiode.

Vervolgens kan de memoriaalboeking worden gematcht met de Suppletie door te klikken op het gele vierkantje. Het is belangrijk dat de relatie 'Belastingdienst' is ingevuld. Zonder dezelfde relatie is het niet mogelijk om de memoriaalboeking te matchen met de Suppletie.