In de activastaat is het mogelijk om de verkoop of uitval/verlies van een activum te boeken.

Alleen een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant kan de verkoop of uitval/verlies van een activum boeken.

Beweeg met je muis boven het icoon Boekhouding in de navigatiebalk, klik vervolgens in op Activa en open de desbetreffende investeringsrekening door te klikken op > voor de desbetreffende investeringsrekening.

Om aan te geven dat activa is verkocht of uitgevallen (verlies) klik je in de regel van het desbetreffende activum op het Potloodje waardoor er een snelmenu wordt geopend:

TIP!

Er verschijnt een melding (regel voorafgegaan door *) in het scherm verschijnt zodra er een verkooptransactie wordt geboekt die nog niet is gekoppeld aan een bezitting.

Verkoop

Selecteer de optie Koppel aan een verkoop transactie om het activum te boeken als verkocht. Je archiefkast wordt geopend waarin je het document behorend bij de verkoop kunt zoeken en koppelen.

Voor het activum 'Vervoermiddelen' kan je alleen een document koppelen dat boekingen op grootboekrekening '02601 Auto's (verkopen)' bevat zoals bijvoorbeeld een verkoopfactuur met factuurdatum 30-12-2017 en factuurbedrag 8155,78 inclusief 21% btw.

Als het document is gekoppeld dan kun je via de Voorstel journaalposten eventuele boekwinst of boekverlies boeken.

Uitval/verlies

Selecteer de optie Boek als uitval / verlies' om het activum te boeken als uitval of verlies. Het volgende scherm wordt geopend:

Voer de datum (bijvoorbeeld 12-12-2017) en het onderwerp (en eventueel tekst) van de 'verlies' boeking van het activum in en bekijk en boek vervolgens het Voorstel journaalposten door te klikken op de knop Aanmaken.

Mocht je nu een verkeerd document hebben gekoppeld of de verkeerde activum hebben geselecteerd om als uitval of verlies te boeken kun je de eenvoudig ongedaan maken door op het Potloodje te klikken op de regel van de desbetreffende activum. Nu is de knop Verwijder deze link beschikbaar en via deze knop kan het document worden losgekoppeld en/of wordt de 'Voorstel journaalpost' ongedaan gemaakt.