De activastaat is een hulpmiddel om afschrijvingen over een bepaalde periode te berekenen en te boeken.

Alleen een gebruiker met de 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant' kunnen activa afschrijven.

Open de module Boekhouding, klik vervolgens links in je scherm op Activa en open de investeringsrekening door te klikken op > voor de desbetreffende rekening

Het volgende scherm wordt geopend:

Je kunt zelf bepalen of je de afschrijvingen per periode wenst te boeken of ineens voor een heel jaar.

Voor een maand, kwartaal of half jaar

Klik op de Kalender om de afschrijvingskosten te berekenen voor een periode, bijvoorbeeld februari 2017. Als er voor die periode nog niet werd afgeschreven kun je bij Voorstel journaalposten het te boeken bedrag bekijken en vervolgens boeken door te klikken op de knop Aanmaken

Klik op de knop Aanmaken, de afschrijving voor februari 2017 wordt geboekt.

Er wordt één boeking gemaakt voor activa op de grootboekrekening (zie proef-en saldibalans, 02650 Afschrijving auto's), dus niet per activum.

Zo loop je periode voor periode door en maak je de boekingen van de afschrijvingen aan.

Wanneer je in de periodeselectie zelf een datum invoert bij 'van - tot' en daarna op de knop OK klikt wijzigt de datumselectie in Aangepast. De afschrijving wordt dan geboekt op de laatste dag van de periode.

Voor een heel jaar

Wil je de afschrijvingen direct voor een heel jaar afboeken selecteer dan het jaar waarover je wenst af te schrijven. Ga vervolgens weer naar 'Voorstel journaalposten' om het te boeken bedrag te bekijken en vervolgens te boeken door te klikken op de knop Aanmaken. De afschrijving wordt altijd geboekt op de laatste dag van de periode. Er worden altijd 365 dagen afgeschreven (of naar rato) als de eerste afschrijvingsdatum in het jaar valt. Schrikkeldagen worden niet meegerekend.

Afschrijvingen herberekenen

Als je de instellingen van een activarekening of een activum aanpast omdat je de afschrijvingen op een andere manier wilt boeken kun je de knop 'Herbereken' bovenin je scherm gebruiken om Yuki een nieuw 'Voorstel journaalposten' te laten genereren.

De 'oude' boekingen van de afschrijvingen worden hierdoor niet aangepast of verwijderd. Yuki boekt de nieuwe afschrijvingen als een extra memoriaal.