Vanuit de relevante grootboekrekeningen in Yuki kun je (of je accountant) zien wat de afschrijvingen op je activa zouden moeten zijn in de activastaat. je kunt deze afschrijvingen hier met één druk op de knop Aanmaken uitvoeren of aangeven dat je activa zijn uitgevallen of verkocht. Voordat je afschrijvingen gaat boeken moeten echter een aantal instellingen vastgelegd en/of gecontroleerd worden.

Indien de activa voor de startdatum van de administratie in Yuki werd aangeschaft dient er een gedetailleerde activastaat in Yuki ingevoerd te worden, dit kan via een beginbalans boeking of via de historische/tussentijdse import.

Je kunt de activastaat terug vinden via de module Boekhouding of vanuit de desbetreffende investeringsrekening.

Open de module Boekhouding en klik vervolgens links in je scherm op Activa.

Het volgende scherm wordt geopend:

De knop Afschrijven bovenin het scherm is alleen beschikbaar voor een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant'.

Open een investeringsrekening door te klikken op > voor de desbetreffende rekening. Het volgende scherm wordt geopend:

De activastaat beschouwt elke boekingsregel op de activarekening van vaste activa als een los activum. Dat kan dus een factuur zijn of een boeking op een beginbalans.

De bovenstaande knoppen in het scherm behalve de knop PDF zijn alleen beschikbaar voor een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant'.