In Yuki kun je bankrekeningen in vreemde valuta aanmaken of facturen in vreemde valuta verwerken.

Tijdens het afsluiten van het boekjaar (jaarwerk) moet de proef- en saldibalans worden gecontroleerd. Deze controle houdt o.a. ook in dat elke grootboekrekening, indien nodig, moet worden geherwaardeerd. Hieronder vallen de herwaardering van het saldo op een vreemde valutarekening én de openstaande facturen in vreemde valuta op de grootboekrekeningen 'Crediteuren' en/of 'Debiteuren'.

Het saldo van een vreemde valutarekening kan eenvoudig geherwaardeerd worden in Yuki. Via de proef- en saldibalans kan de Grootboekrekening met de transacties van de desbetreffende vreemde valutarekening worden geopend.

Saldo van vreemde valutarekening herwaarderen

Om een vreemde valutarekening te herwaarderen klik je bovenin je scherm op de knop Herwaarderen of onderin je scherm op Herwaarderen in het pop-upmenu.

Alleen gebruikers met de 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Financiele administratie' of 'Externe accountant' kunnen een vreemde valutarekening herwaarderen.

Het volgende scherm wordt geopend:

Als herwaarderingsdatum wordt de einddatum van de geselecteerde periode in de grootboekkaart gebruikt. Het saldo in vreemde valuta wordt omgerekend met de bekende koers op die datum. Wanneer je op de knop OK klikt wordt een memoriaalboeking aangemaakt die het saldo (in standaard valuta) zoals het op dat moment bekend is, corrigeert naar het saldo volgens de bekende koers op de gegeven datum.

Voorbeeld memoriaalboeking

Openstaande factuur in vreemde valuta herwaarderen

Het is mogelijk om van elke factuur het openstaande bedrag te herwaarderen. Dit kan alleen wanneer er aan de factuur nog geen andere transacties zijn gematcht.

De functie 'Factuurbewerkingen' wordt beschikbaar als je als gebruiker de 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Financiele administratie' of 'Externe accountant' hebt.

Om het openstaande bedrag te herwaarderen klik je in een geopende factuur op de knop Factuurbewerkingen bovenin je scherm.

In het nu geopende scherm klik je in het menu op Herwaarderen:

Het volgende scherm wordt geopend:

Als herwaarderingsdatum wordt de einddatum van het boekjaar gebruikt. Het saldo in vreemde valuta wordt omgerekend met de bekende koers op die datum. Wanneer je op de knop Bevestigen klikt wordt er een memoriaalboeking aangemaakt die het oorspronkelijke factuurbedrag (in standaard valuta) corrigeert naar het saldo volgens de bekende koers op de gegeven datum.

Voorbeeld memoriaalboeking