Alleen facturen die worden aangeleverd in het UBL formaat kunnen d.m.v. verwerkingsregels op regelniveau worden uitgesplitst in een aantal factuurregels.

Er dient eerst een documentverwerkingsegel aanwezig te zijn, vervolgens kun je op regelniveau gaan splitsen.

Alleen een gebruiker met de 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Externe accountant' kan een lokale verwerkingsregel aanmaken

Open de module Adresboek en zoek en open vervolgens de adreskaart van de leverancier of klant. Klik vervolgens links in je scherm onder de kop Gegevens op Standaardwaarden.

Het volgende scherm wordt geopend:

Om een verwerkingsregel op regelniveau aan te maken klik je vervolgens boven in je scherm op de knop Uitgebreid.

Het volgende scherm wordt geopend:

Klik op de knop Regel om een verwerkingsregel op regelniveau aan te maken. Het volgende scherm wordt geopend:

Voer bij Invoer de gegevens in waaraan de verwerkingsregel moet voldoen en bij Output de gegevens die vervolgens automatisch worden ingevuld.

Invoer

Hieronder staan de waarden waaraan de 'Invoer' op de inkoop- en/of verkoopfactuur moeten voldoen:

• Relatie: naam van leverancier of klant
  • Documentsoort: inkoopfactuur, verkoopfactuur of Yuki verkoopfactuur
  • Prioriteit: welke verwerkingsregel op regelniveau heeft de hoogste prioriteit?
  • UBL artikelcode: artikelcode is gelijk aan, begint met of bevat (UBL veld: SellersItemIdentification (inkoopfactuur, BuyersItemIdentification (verkoopfactuur))
  • Omschrijving (UBL): artikelomschrijving is gelijk aan, begint met of bevat
  • Btw percentage (UBL): btw percentage in factuur.
  • Btw categorie (UBL): btw categorie in factuur (UBL veld: TaxCategory).
  • Btw categorie naam (UBL): btw categorie naam in factuur.

TIP!

Mocht de waarde van de 'UBL artikelcode' (SellersItemIdentification) ontbreken in de UBL factuur dan moet je alleen de waarde van 'Omschrijving (UBL)' (Artikelonschrijving) invoeren.

Output

Hieronder staan de waarden die automatisch als 'Output' op de inkoop- en/of verkoopfactuur worden ingevuld:

• Grootboekrekening: selecteer de correcte grootboekrekening.

Opzoeken van UBL velden

Om gebruik te kunnen maken van de waarden in de UBL velden (artikelcode, omschrijving, Btw percentage en Btw categorie) moet je deze eerst opzoeken.

Vanuit het invoerscherm geeft Yuki door middel van het UBL symbool aan dat het document een UBL factuur betreft.

Rechts in je scherm vind je de Xml-data, door hierop te klikken wordt het onderliggende XML document van de factuur geopend.

In dit XML document ga je op zoek naar het UBL veld waarvan je de waarde als standaardwaarde wilt gaan gebruiken.

Hieronder wordt in een aantal stappen uitgelegd hoe je bijvoorbeeld het veld 'UBL artikelcode' als standaardwaarde vastlegt:

• Zoek naar de SellersItemIdentification(s) bij een inkoopfactuur en bij een verkoopfactuur naar de BuyersItemIdentification(s)
    Klik op een PC op Ctrl-F of op een Mac op Cmd-F, je kunt hiermee zoeken naar één van de twee bovengenoemde termen.

In het voorbeeld hierboven zie je bij de pijl het 'SellersItemIdentification' (inkoopfactuur) van één factuurregel ('invoiceline') in het rode kader. Als je goed kijkt zie je dat het hier om verzendkosten gaat.

• Kopieer deze 'SellersItemIdentification' code bij de pijl (in dit geval '8713631046058') en plak deze vervolgens in het veld UBL artikelcode.
  • Geef aan op welke grootboekrekening de regel geboekt moet worden.

• Klik bovenin je scherm op de knop Bewaren.

Yuki zal nu een inkoopfactuur die voldoet aan de bovengenoemde 'invoer' waarden zodanig verwerken dat er automatisch een factuurregel wordt geboekt op '45350 Automatiseringskosten'.