Vanaf 1 januari 2019 zal in Nederland het lage btw-tarief van 6% wijzigen naar 9%. Yuki zal altijd automatisch de volgende veranderingen in je domein(en) doorvoeren:

 • Oude btw-code van 6% (laag tarief) is niet meer actief na 31-12-2018
 • Nieuwe btw-code van 9% (laag tarief) wordt aangemaakt voor zowel inkoop als verkoop
 • Nieuwe btw-code van 6% (overig tarief) wordt aangemaakt voor zowel inkoop als verkoop
  Deze btw-code kan worden gebruikt voor boekingen in 2019 die betrekking hebben op 2018 zoals creditfacturen of het afboeken van dubieuze debiteuren.


De nieuwe btw-codes van 9% (laag tarief) en 6% (overig tarief) worden actief vanaf 01-01-2019


Bij verkoop komen alle btw-transacties van documenten en banktransacties waarin de nieuwe btw-codes worden gebruikt als volgt in de btw-aangifte terecht:

 • nieuwe btw-code 9% (laag tarief) in sectie 1b 'Levering/diensten belast met laag tarief'
 • nieuwe btw-code 6% (overig tarief) in sectie 1c 'Leveringen/diensten belast met overige tarieven behalve 0%'.   


De tariefsverhoging die Yuki automatisch voor je kan doorvoeren is alleen van toepassing wanneer je in de module Verkoop gebruik maakt van online facturatie via Yuki.


Tariefsverhoging automatisch in domein doorvoeren?

Na het inloggen in het domein verschijnt er voor alle gebruikers met de rol 'Directie' een pop-upscherm over het automatisch doorvoeren van de tariefsverhoging in Yuki. Deze tariefsverhoging houdt in dat alle verkoopartikelen met btw-code 6% (laag tarief) in een exclusief btw prijslijst en alle periodieke facturen die deze verkoopartikelen bevatten worden stopgezet en/of gewijzigd.


In dit pop-upscherm kun je kiezen uit de volgende vier opties:

 • Ja, aanmaken
  Alle verkoopartikelen met btw-code 6% (laag tarief) en periodieke facturen die deze verkoopartikelen bevatten worden stopgezet en opnieuw aangemaakt.
 • Stopzetten
  Alle verkoopartikelen met btw-code 6% (laag tarief) en periodieke facturen die deze verkoopartikelen bevatten worden alleen stopgezet.
 • Vraag het later nog eens
  Kies deze optie wanneer je nog niet klaar bent voor het doorvoeren van de tariefsverhoging of er nog even over wilt nadenken.
  De volgende dag verschijnt de pop-up weer in je scherm.
 • Nee
  Je wilt de tariefsverhoging in Yuki liever zelf op een door jou gekozen tijdstip handmatig doorvoeren.

  Voor een uitgebreide beschrijving van het handmatig doorvoeren van de tariefsverhoging zie artikel 'Tariefsverhoging handmatig doorvoeren'.

Tariefsverhoging automatisch doorvoeren (optie 'Ja, aanmaken' in pop-upscherm)

Wanneer je in het pop-upscherm over de tariefsverhoging hebt gekozen voor de optie Ja worden de verkoopartikelen en periodieke facturen automatisch als volgt gewijzigd:

 • alle verkoopartikelen met btw-code 6% (laag tarief) die in een exclusief btw prijslijst staan krijgen als einddatum 31-12-2018. Vervolgens maakt Yuki de verkoopartikelen automatisch aan waarbij de startdatum 01-01-2019 wordt en de gebruikte btw-code 9% (laag tarief).
 • alle periodieke facturen die verkoopartikelen bevatten met btw-code 6% (laag tarief) krijgen als einddatum 31-12-2018. Vervolgens maakt Yuki de periodieke facturen automatisch aan waarbij de startdatum 01-01-2019 wordt en de gebruikte btw-code 9% (laag tarief).


De automatische tariefsverhoging is pas de volgende dag doorgevoerd!


Tariefsverhoging automatisch doorvoeren (optie 'Stopzetten' in pop-upscherm)

Wanneer je in het pop-upscherm over de tariefsverhoging hebt gekozen voor de optie Stopzetten worden de verkoopartikelen en periodieke facturen automatisch als volgt gewijzigd:

 • alle verkoopartikelen met btw-code 6% (laag tarief) die in een exclusief btw prijslijst staan krijgen als einddatum 31-12-2018.
 • alle periodieke facturen die verkoopartikelen bevatten met btw-code 6% (laag tarief) krijgen als einddatum 31-12-2018.


De automatische tariefsverhoging is pas de volgende dag doorgevoerd!


Voor meer informatie over de btw-wijziging kun je terecht op ons forum