Vanaf 1 januari 2019 zal in Nederland het lage btw-tarief van 6% wijzigen naar 9%. Yuki zal altijd automatisch de volgende veranderingen in alle domeinen voor je doorvoeren:

• Oude btw-code van 6% (laag tarief) is niet meer actief na 31-12-2018
  • Nieuwe btw-code van 9% (laag tarief) wordt aangemaakt voor zowel inkoop als verkoop
  • Nieuwe btw-code van 6% (overig tarief) wordt aangemaakt voor zowel inkoop als verkoop
    Deze btw-code kan worden gebruikt voor boekingen in 2019 die betrekking hebben op 2018 zoals creditfacturen of het afboeken van dubieuze debiteuren.

De nieuwe btw-codes van 9% (laag tarief) en 6% (overig tarief) worden actief vanaf 01-01-2019. Beide codes kunnen vanaf deze datum dus in het backoffice invoerscherm worden geselecteerd in de verschillende dropdownmenu's .

Bij het verwerken van documenten en banktransacties zal Yuki op basis van de document datum alleen de actieve btw-codes tonen.

Yuki zal voor de zekerheid bij het aanmaken van elke boeking ook nog controleren of er wel gebruik gemaakt wordt van een actieve btw code.

Bij verkoop komen alle btw-transacties van documenten en banktransacties waarin de nieuwe btw-codes worden gebruikt als volgt in de btw-aangifte terecht:

• nieuwe btw-code 9% (laag tarief) in sectie 1b 'Levering/diensten belast met laag tarief'
  • nieuwe btw-code 6% (overig tarief) in sectie 1c 'Leveringen/diensten belast met overige tarieven behalve 0%'.

Tariefsverhoging automatisch in portaal doorvoeren?

Na het inloggen in je portaal verschijnt er voor alle gebruikers met de rol 'Portaalbeheerder' een pop-upscherm over het automatisch doorvoeren van de tariefsverhoging in Yuki. Deze tariefsverhoging houdt in dat alle documentverwerkingsregels en bankherkenningsregels met output btw-code 6% (laag tarief) voor je worden aangepast.

In dit pop-upscherm kun je kiezen uit de volgende drie opties:

• Ja, aanmaken
    Yuki voert de tariefsverhoging (inclusief inactieve oude btw-code 6% en actieve nieuwe btw-codes 9% en 6%) voor alle domeinen in je portaal automatisch door.
  • Vraag het later nog eens
    Kies deze optie wanneer je nog niet klaar bent voor het doorvoeren van de tariefsverhoging of er nog even over wilt nadenken.
    De volgende dag verschijnt de pop-up weer in je scherm.
  • Nee
    Je wilt de tariefsverhoging in Yuki liever zelf op een door jou gekozen tijdstip handmatig doorvoeren.
    De pop-up verschijnt niet meer in je scherm.

Voor een uitgebreide beschrijving van het handmatig doorvoeren van de tariefsverhoging zie artikel 'Tariefsverhoging handmatig doorvoeren'.

Indien je de pop-up hebt gemist of weg hebt geklikt, kan de 'Portaalbeheerder' op ieder moment de pop-up over de tariefsverhoging weer openen!

Om dit te doen klik je in je portaal rechtsboven in je scherm op Instellingen.

Het volgende scherm wordt geopend:

Klik op de gele balk Wijziging btw-tarief van 6% naar 9% instelling om het pop-upscherm over de tariefsverhoging weer te openen.

Tariefsverhoging automatisch in portaal doorvoeren (optie 'Ja, aanmaken' in pop-upscherm)

Wanneer je in het pop-upscherm over de tariefsverhoging hebt gekozen voor de optie Ja worden de documentverwerkingsregels en bankherkenningsregels automatisch als volgt gewijzigd:

• Duplicatie en nieuwe startdatum documentverwerkingsregels in portaal

• Alle documentverwerkingsregels op portaalniveau met output 6% (laag tarief) krijgen als einddatum 31-12-2018. Vervolgens dupliceert Yuki deze documentverwerkingsregels waarbij de startdatum 01-01-2019 wordt en de output de nieuwe btw-code 9% (laag tarief) is.

• Duplicatie en nieuwe startdatum documentverwerkingsregels in domeinen

• Alle documentverwerkingsregels op domeinniveau met output 6% (laag tarief) krijgen als einddatum 31-12-2018. Vervolgens dupliceert Yuki deze documentverwerkingsregels waarbij de startdatum 01-01-2019 wordt en de output de nieuwe btw-code 9% (laag tarief) is.

• Duplicatie en nieuwe startdatum bankherkenningsregels in domeinen

• Alle bankherkenningsregels op domeinniveau met output 6% (laag tarief) krijgen als einddatum 31-12-2018. Vervolgens dupliceert Yuki deze bankherkenningsregels waarbij de startdatum 01-01-2019 wordt en de output de nieuwe btw-code 9% (laag tarief) is.

De automatische tariefsverhoging is pas de volgende dag doorgevoerd!

Voor meer informatie over de btw-wijziging kun je terecht op ons forum