Naast de inkoop- en verkoopfacturen bestaat je administratie voor het grootste gedeelte uit banktransacties. Zorg dat Yuki op de hoogte is van al je zakelijke bankrekeningen, creditcardrekeningen en eventueel online betalingsproviders.

Het komt bij elke ondernemer en onderneming wel eens voor dat zakelijke transacties en privétransacties door elkaar lopen. Op zich hoeft dat voor Yuki geen probleem te zijn, maar het is raadzaam om zoveel mogelijk alleen de zakelijke transacties aan Yuki aan te bieden. Enkele tips om dat beter te regelen:

• Open een aparte bankrekening voor je zakelijke uitgaven en betaal zoveel mogelijk je zakelijke transacties van die rekening en je privétransacties van je privérekening.
  • Vraag daar ook een zakelijke bankpas op aan. Denk ook bij het pinnen na of het om een zakelijke of privétransactie gaat.,
  •  Gebruik je je creditcard maar zelden voor zakelijke transacties, stuur dan enkel de rekeningen (facturen en bonnetjes) voor zakelijke uitgaven op en vermeld daarop dat je die privé betaald hebt.

Zijn er meerdere firmanten of partners die wel eens privé-uitgaven of privéonttrekkingen van de zakelijke bankrekening doen, vermeld dan duidelijk in de omschrijving voor wie dit was.

Hoe lever je banktransacties aan? Er zijn drie mogelijke manieren:

• Door Yuki te machtigen ze automatisch bij je bank op te halen. Dit is momenteel enkel mogelijk voor ING, Rabobank, ABN AMRO en Knab rekeningen.
  • Door ze te downloaden via het Internetbankieren van je bank en vervolgens te uploaden in je administratie in Yuki.
  • Door de papieren bankafschriften te scannen (enkel bij hoge uitzondering).

Banktransacties automatisch ophalen bij je bank

Als je een rekening hebt bij ABN AMRO, Rabobank, ING of Knab dan is het mogelijk om via de bank je mutaties dagelijks automatisch bij te laten werken in Yuki. Dit gebeurt door een zogenaamde boekhoudkoppeling tussen je bank en Yuki.

Banktransacties downloaden en uploaden

Vrijwel alle banken bieden in hun internet portaal de mogelijkheid om de transacties van een bepaalde periode te exporteren (of downloaden) en op te slaan in een bestand. Dat bestand kun je weer uploaden naar Yuki. Yuki ondersteunt diverse exportformaten van een aantal banken.

Controleer voordat je de banktransacties exporteert tot en met welke datum je dat gedaan hebt. Je kunt dat zien in de laatste kolom van het overzicht van alle bankrekeningen in Yuki. Indien een bankrekening nog niet bestaat zal deze automatisch worden aangemaakt. Je moet dan alleen nog aangeven in welke administratie die thuis hoort.

Logo                    Naam bank                Ondersteund exportformaat

Afbeelding toevoegenABN AMROMT940
ASN bank
SWIFT-MT940
Bunq bank
MT940
Afbeelding toevoegenFortis bankMT940 (.sta)
MT940 Grote Beer (.sta)
Afbeelding toevoegenING bankMT940
CSV (als MT940 niet beschikbaar is)
Knab bank
MT940
Afbeelding toevoegenRabobankMT940 structured (.swi)
CSV (als MT940 niet beschikbaar is)
Regiobank
SWIFT-MT940
Afbeelding toevoegenSNS bankSWIFT-MT940
Afbeelding toevoegenTriodos bankMT940 (unstructured)
CSV
Van Lanschot
CAMT.053

Bankafschriften scannen

Yuki accepteert enkel aanlevering van gescande papieren afschriften als de transacties niet (meer) elektronisch beschikbaar zijn.

Creditcard afschriften

Het gaat alleen om de zakelijke creditcard. Afschriften van een privé creditcard dienen niet aangeleverd te worden. Eventuele zakelijke uitgaven daarop worden geboekt via het bonnetje of de factuur.

Is de mogelijkheid van elektronische aanlevering niet beschikbaar, scan dan de creditcard afschriften gewoon in. Zorg ervoor dat je ook zoveel mogelijk de bonnen of facturen van de creditcard uitgaven aanlevert. Dit i.v.m. het terugvorderen van de btw.

Enkel bij ABN AMRO en ING kunnen de creditcard afschriften elektronisch opgevraagd worden.

Logo                  Naam bank            Ondersteund formaat

Afbeelding toevoegenABN AMRO          CSV (van Business Card)
Afbeelding toevoegenING BankCSV

De ABN AMRO Professional creditcard is voor particulieren en kan niet als CSV bestand worden aangeleverd.

TIP!

Het begin- en eindsaldo van de ING creditcard mutaties wordt niet meegenomen in het CSV bestand.

Bij voorkeur de mutaties aanleveren in een te downloaden PDF bestand.

Online betalingsproviders

Yuki ondersteunt ook de volgende betalingsproviders:

Logo                Naam bank                               Ondersteund formaat

PayPalCSV (Kommagescheiden - betalingen die het saldo beïnvloeden)
Pay.nl
MT940
MultiSafepay
MT940
Mollie betaaldiensten
MT940