Je kunt vanuit drie plaatsen in Yuki een verkoopfactuur aanmaken:

• Beweeg met je muis boven het icoon Verkoop in de navigatiebalk, klik op Sales monitor en vervolgens in het nu geopende scherm op de knop Nieuwe factuur.
  • Beweeg met je muis boven het icoon Verkoop in de navigatiebalk, klik op Facturen en vervolgens in het nu geopende scherm op de knop Nieuwe factuur.
  • Beweeg met je muis boven het icoon Adresboek in de navigatiebalk, klik op Relaties, open vervolgens de desbetreffende relatiekaart en klik vervolgens in het nu geopende scherm op de knop Nieuwe factuur.

Om een nieuwe verkoopfactuur aan te maken en desgewenst direct te versturen naar je klant moeten de volgende stappen worden doorlopen:

• voer de factuurgegevens in (relatie en factuurinformatie)

• voeg één of meer factuurregels (artikelen) toe

• voeg, indien nodig, aanvullende informatie toe

• voeg, indien nodig, betaalgegevens toe
    (alleen beschikbaar bij betaalwijze 'Incasso')

• voeg, indien gewenst, een bijlage toe aan de factuur vanaf jouw apparaat of vanuit het archief in Yuki
    (alleen beschikbaar in nieuwe verkoopmodule)
  • voeg, indien nodig, notities toe
  • bewaar de factuur als een te verzenden factuur of conceptfactuur
    of

• zet de factuur direct klaar voor verzending naar de klant

• wijzig, indien nodig, de factuurdatum en/of de verzendwijze

• verwerk de factuur direct in de administratie waardoor deze ook wordt verstuurd naar de klant.

Hieronder wordt beschreven welke factuurgegevens moeten worden ingevoerd.

De gegevens van de factuur kunnen in de hieronder beschreven velden worden ingevoerd.

Relatie (verplicht)

Selecteer de relatie (klant) voor wie de verkoopfactuur is bestemd of klik op de knop +Maak nieuw om een nieuwe relatie (klant) aan te maken.

TIP!

De klantspecifieke (hoofd)contactpersoon, prijslijst, factuur lay-out en verzendwijze worden automatisch ingevuld indien deze aanwezig zijn op de relatiekaart van de klant.

Zodra je een relatie hebt geselecteerd of aangemaakt worden een aantal gegevens automatisch gewijzigd of toegevoegd aan de factuur:

• de status van de factuur is nu in 'Concept'
  • er wordt bij de relatie een visitekaartje aangemaakt, je kunt klikken op het icoon om het te bekijken:

• er wordt een veld Contactpersoon toegevoegd. Indien er een klantspecifieke contactpersoon aanwezig is op de relatiekaart van de klant wordt deze automatisch ingevuld.
  • onder Factuurinformatie worden de velden Onderwerp, Betalingstermijn, Betaalwijze en Factuur lay-out automatisch toegevoegd. Indien er een klantspecifieke factuur lay-out aanwezig is op de relatiekaart van de klant wordt deze automatisch ingevuld.

Contactpersoon

Selecteer, indien nodig, een relatie als contactpersoon van een klant of klik op de knop +Maak nieuw om een nieuwe relatie (contactpersoon) aan te maken.

Onderwerp

Na het selecteren van de klant vult Yuki automatisch het onderwerp "Factuur voor [relatie]" in. Dit kan handmatig worden gewijzigd.

Ook na het versturen of verwerken van de verkoopfactuur kan het onderwerp van de factuur nog worden aangepast.

Betalingstermijn (verplicht)

De betalingstermijn in dagen wordt overgenomen van de factuurinstellingen (bij de verkoop instellingen). Het aantal dagen kan hier echter handmatig worden gewijzigd. Bij het versturen van de factuur wordt op basis van de factuurdatum automatisch de juiste vervaldatum berekend.

De gebruikte betalingstermijn wordt bij de klant bewaard zodat je de volgende keer bij deze klant automatisch dezelfde betalingstermijn terugziet.

Betaalwijze

De standaard betaalwijze van een factuur is 'Overschrijving'. De betaalwijze kan hier echter handmatig worden gewijzigd in:

• Incasso (betaalgegevens toevoegen)
  • Contant
  • Pinpas
  • Creditcard
  • Wordt teruggestort
  • Contant ontvangen (contant geld van zakelijke rekening)
  • Te verrekenen
  • Door werknemer
  • Uit privé
  • In privé (contant geld, pinpas of creditcard van privé bankrekening)
  • iDEAL
  • Online (online betaalprovider zoals PayPal, Pay.nl of MultiSafepay)
  • Mollie.

Verkoopfacturen die zijn geboekt met betaalwijze 'Pinpas', 'Creditcard', 'iDEAL' of 'Online' komen niet in de openstaande debiteuren terecht maar worden respectievelijk geboekt op '23300 Tussenrekening pinbetalingen', '23310 Tussenrekening creditcard betalingen', '23320 Tussenrekening iDEAL betalingen' of '23330 Tussenrekening online betalingen'.

Factuur lay-out

De factuur lay-out wordt overgenomen van de 'Factuuraflevering' instellingen (bij de 'Verkoop instellingen'). De factuur lay-out kan hier echter handmatig worden gewijzigd.

TIP!

Om een Engelse, Franse of Duitse verkoopfactuur aan te maken selecteer je hier een Engelse, Franse of Duitse factuurlay-out.