Het kan altijd voorkomen dat bepaalde kosten met btw rechtstreeks vanuit de bank moeten worden geboekt (dus zonder dat er een bon/factuur wordt aangeleverd). Hiervoor gebruik je de actie Direct op kosten boeken.

Klik in de workflow Te verwerken banktransacties op de > voor een banktransactieregel en het volgende scherm kan verschijnen:

Als er in de notities bijvoorbeeld is vastgelegd dat alle afschrijvingen m.b.t. de NS rechtstreeks in de kosten geboekt moeten worden inclusief 6% btw dan klik je op de knop Acties en vervolgens op Direct op kosten boeken. Je ziet nu het volgende invoerscherm:

Vul nu bij grootboekrekening ’Reis- en verblijfkosten algemeen’ in en bij ’Relatie’ ’NS Geheel Nederland (ook NS Reizigers)’ in. Bij ’Btw-code’ moeten we extra voorzichtig zijn. Je hebt hier namelijk meerdere keuzes:

• Niet aftrekbaar
  • Btw 0%
  • Voorbelasting
  • Btw 6%
  • Btw verlegd (6%)
  • Btw 21%
  • Btw verlegd (21%)
  • Verwervingen binnen de EU (21%)
  • Invoer buiten de EU (21%)
  • Terug te vorderen in Belgie
  • Terug te vorderen in Duitsland
  • Etc.

De getoonde btw-codes zijn afhankelijk van de NAW gegevens van de crediteur.

Je bent sterk geneigd om hier voor de btw 6% te kiezen maar dit is niet correct. De opties btw 0%, btw 6%, btw 21%, btw verlegd (6%) en btw verlegd (21%) zijn alleen bedoeld voor verkopen of negatieve verkopen. Bij kosten gebruik je altijd ’Voorbelasting’ of ’Niet aftrekbaar’. Omdat bij de NS altijd 6% btw in rekening wordt gebracht gebruiken we bij deze ’Voorbelasting’. Het invoerveld bij ’Btw-bedrag’ wordt nu een rekenveld. Vul in dit scherm het volgende in 106 (dit is het bedrag van de banktransactie) / 106 * 6 (het bedrag inclusief is 106% dus moeten we terug rekenen naar 1% en (controleer of hier 6 euro staat). Klik op de knop Bewaren. Je ziet nu het volgende scherm:

Klik op de knop Afgehandeld waardoor de volgende transactie in de workflow wordt getoond.