Het is nu mogelijk voor backoffice medewerkers om bij het splitsen van inkoopfacturen grootboekrekeningen te gebruiken met een verschillend aftrekbare btw-%.

In de meeste gevallen wordt automatisch de juiste btw-aftrekbaarheid per regel berekend. In het geval dat dit niet mogelijk is, wordt de backoffice medewerker een invoerscherm getoond waar hij handmatig de juiste btw-bedragen per regel kan opgeven.

Handmatig de aftrekbaarheid van een rekening aanpassen

Indien gewenst is het altijd mogelijk om de aftrekbaarheid voor een individuele regel op te geven.

Hiermee kan worden afgeweken van de standaardinstelling van een grootboekrekening.

Een backoffice medewerker kan dit doen door te klikken op de knop naast het btw-keuzeveld.

Hierdoor wordt het scherm geopend zoals hierboven in de afbeelding is te zien.

Een voorbeeldboeking:
Grootboekrekening 45350 automatiseringskosten 100% aftrekbaar en rekening 45351 bijzondere automatiseringskosten 75% aftrekbaar:

De boeking op voorbelasting is niet cumulatief gedaan om het overzicht te kunnen bewaren.

Overig
Het rekeningschema toont ook de aftrekbaarheid als aparte kolom, zodat in één oogopslag te zien is welke rekeningen deels aftrekbaar zijn.

LET OP

De aftrekbaarheid kan per grootboek ingesteld worden. Uiteraard is iedere administrateur vrij om hierin een keuze te maken. De hierboven beschreven situaties zijn slechts een voorbeeld van de gebruikte techniek, hier kan wellicht een fiscale onjuistheid in staan.