Btw-aangifte goedkeuring instellen

Gewijzigd op Mon, 20 Mar 2023 om 01:43 PM

Alle btw-aangiften in het portaal die door een medewerker van de backoffice zijn gecontroleerd worden vanaf de 26e in de maand na de aangifteperiode automatisch verstuurd naar de Belastingdienst.

Zodra de btw-aangifte is gecontroleerd, ontvangt de in het domein bij de Yuki berichten aangegeven gebruiker bij Wie ontvangt berichten rond de btw-aangifte?:

• in zijn of haar Yuki Postbus een mededeling over de btw-aangifte
  • in zijn of haar mailbox een mail over de btw-aangifte.

De ondernemer (klant) heeft vervolgens tot de 26e van de maand na de aangifteperiode de tijd om d.m.v. een vraag correcties van of aanvullingen op de gecontroleerde btw-aangifte door te geven.

De eventueel gewijzigde btw-aangifte werd voorheen echter altijd zonder voorafgaande goedkeuring van de ondernemer (klant) verzonden naar de Belastingdienst.

De functionaliteit 'Btw-aangifte goedkeuring' is in Yuki standaard ingesteld op geen vereiste voorafgaande goedkeuring van de btw-aangifte door de ondernemer (klant) voordat deze zal worden verstuurd naar de Belastingdienst.

Alleen een gebruiker met de rol 'Portaalbeheerder' kan deze functionaliteit activeren zodat btw-aangiften zonder voorafgaande goedkeuring van de ondernemer (klant) niet meer worden verzonden naar de Belastingdienst.

Indien goedkeuring van de btw-aangifte door de ondernemer (klant) wordt ingesteld dient de door het administratiekantoor of de accountant gecontroleerde btw-aangifte voor het einde van de maand na de aangifteperiode te worden goedgekeurd door de ondernemer zodat de aangifte en de betaling op tijd door de Belastingdienst worden ontvangen.

LET OP!

Alle niet goedgekeurde btw-aangiften worden dus niet meer automatisch verzonden naar de Belastingdienst. De accountant dient ervoor te zorgen dat deze aangiften toch op tijd worden verzonden om boetes van de Belastingdienst te voorkomen.

Een gebruiker met de rol 'Portaal backoffice' heeft geen toegang tot de instellingen van de btw-aangifte goedkeuring.

In het accountant portaal klik je rechtsboven in je scherm op het icoon Instellingen.

Het volgende scherm wordt altijd geopend in de weergave met de algemene instellingen van het portaal:

In dit scherm vind je behalve de instelling van de  btw-aangifte goedkeuring ook de volgende algemene instellingen:

• steekproeven
  • documentverwerking
  • tevredenheid
  • beveiliging
  • toegangsinstellingen voor eindgebruikers (klanten).

Btw-aangifte goedkeuring instellen

Vink het selectievakje aan om ervoor te zorgen dat de btw-aangiften van alle domeinen in het portaal eerst vooraf moeten worden goedgekeurd door de ondernemer (klant) voordat deze btw-aangiften worden verstuurd naar de Belastingdienst.

TIP!

In elk domein kan door een gebruiker met de rol 'Portaal backoffice' worden aangegeven of de instelling van de btw-aangifte goedkeuring hetzelfde is als die in het portaal of ingeschakeld of uitgeschakeld moet worden.