Zelf als ondernemer btw-aangifte doen in Yuki

Gewijzigd op Fri, 28 Jan 2022 om 12:23 PM

De btw-aangifte kan alleen worden verstuurd door een gebruiker in het domein met de rol 'Directie', 'Financiële administratie' of 'Externe accountant'.

Concept btw-aangifte

Een concept van de btw-aangifte wordt per aangifteperiode automatisch aangemaakt in Yuki. Deze concept btw-aangifte kun je terugvinden:

• in Archief in de ordner Belasting
  • in Boekhouding via de link Btw-aangifte.

Beweeg met je muis boven het icoon Boekhouding in de navigatiebalk, klik op Btw-aangifte en open vervolgens in het nu geopende scherm de desbetreffende btw-aangifte.

Wanneer je de desbetreffende btw-aangifte opent, krijg je een conceptversie te zien. Het is belangrijk om de aangifte goed te controleren voor je deze verstuurt.

Btw-aangifte versturen

Je kunt de aangifte versturen vanaf het moment dat de betreffende aangifteperiode is afgelopen. Als je ervoor hebt gekozen om jaarlijks aangifte te doen, kun je dus na 31 december van het betreffende jaar de aangifte gaan versturen.

Beweeg met je muis boven het icoon Boekhouding in de navigatiebalk, klik op Btw-aangifte en open vervolgens in het nu geopende scherm de desbetreffende btw-aangifte.

De volgende knoppen verschijnen bovenin het scherm van een btw-aangifte die kan worden verstuurd naar de Belastingdienst:

Wanneer alles volledig en correct is ingevuld kun je de aangifte gaan versturen, je hebt twee mogelijkheden:

• Je kunt de aangifte direct zelf vanuit Yuki versturen door te klikken op de knop Verstuur naar Belastingdienst.
    De btw-aangifte wordt  direct naar de Belastingdienst verstuurd en krijgt de status 'Afgesloten' wanneer de ontvangst van de btw-aangifte door de Belastingdienst is bevestigd.
  • Je kunt ervoor kiezen om de aangifte niet vanuit Yuki maar op een andere manier te versturen naar de Belastingdienst door te klikken op de knop Anders verstuurd.
    De aangifte krijgt de status 'Anders verstuurd'.

Mocht je nog vragen hebben over de btw-aangifte dan kun je vanuit de aangifte een vraag sturen naar je administratiekantoor of accountant door te klikken op de knop Ik heb nog een vraag.

Het volgende scherm wordt geopend:

Om een vraag te stellen of een foutief verwerkte transactie te melden klik je op de desbetreffende optie.

Eén van de volgende schermen wordt vervolgens geopend waarbij de desbetreffende btw-aangifte is toegevoegd.

Typ je vraag of melding over de verkeerd verwerkte transactie en klik vervolgens op de knop Versturen.