Zakelijk gebruik van privéauto

Gewijzigd op Fri, 22 Dec 2023 om 11:20 AM

Vanaf 6 oktober 2011 geldt de volgende regeling:


Voor de eenmanszaak kan een deel van de btw op onderhoud- en brandstofkosten worden teruggevraagd. De basis daarvoor is de verhouding tussen zakelijk en privégebruik die uit de kilometeradministratie moet zijn aan te tonen en alleen tegen dat percentage kan de betaalde btw in aftrek worden gebracht. De begin- en eindstand van de auto wordt daarom op elke km-declaratie vermeld.


TIP!

Om van de regeling gebruik te maken moeten wel de bonnen en facturen waaruit de btw voorbelasting blijkt worden verwerkt in de administratie in Yuki.


Bonnen en facturen moeten worden geboekt op '05701 Privé autokosten (niet aftrekbaar)'.



Bij het boeken van de bon of factuur wordt de regel voor de btw wel gevuld maar het bedrag zal niet in de btw-aangifte komen.


Na afloop van het jaar kan de btw uit de ‘privé autokosten’ worden overgeboekt naar de voorbelasting aan de hand van het berekende percentage zakelijk. Als er geen andere kosten op die rekening staan dan met 21% belast, kan de btw eenvoudig over het totaal worden teruggerekend. 

Deze boeking wordt ingevoerd op de laatste dag van het voorbije boekjaar en kan dan nog in de laatste btw-aangifte worden meegenomen.


Voorbeeld overboeking zakelijk gebruik privéauto



LET OP!

De ondernemer moet voor zijn privéauto de kilometerstand bij aanvang van het zakelijk gebruik opgeven en ook aan het einde van het jaar zodat achteraf het percentage zakelijk kan worden berekend. Dat kan door op elke km-declaratie de begin- en eindstand te vermelden zodat de verhouding gemakkelijk kan worden berekend.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren