Grootboekrekening markeren/afletteren

Gewijzigd op Mon, 18 Sep 2023 om 02:36 PM

Yuki heeft een algemene markeertool die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden:

• Transacties markeren om het openstaande saldo te verklaren
  • Transacties markeren omdat ze speciale aandacht behoeven
  • Transacties markeren die bij elkaar horen
  • Transacties snel even markeren om een totaal te berekenen.

De tool is beschikbaar in elk domein en kan op elke willekeurige grootboekrekening worden gebruikt.

Een gebruiker met een 'Backoffice' rol in het domein of de rol 'Directie', 'Financiële administratie' of 'Externe accountant' kan regels met de tool markeren en heeft inzicht in de gemarkeerde transacties

Een grootboekrekening open je vanuit de proef- en saldibalans, het rekeningschema of door in een geopend verwerkt document te klikken op de grootboekrekening.

Vanuit de geopende grootboekrekening klik je links in je scherm op Afletteren. Het volgende scherm wordt geopend:

In dit scherm kun je de volgende knoppen gebruiken:

1. Periode selectie
  2. Wisselen tussen transactieweergave of openstaande posten weergave:
    - De transactieweergave toont alle regels, gemarkeerd en ongemarkeerd
    - De openstaande posten weergave toont alleen de ongemarkeerde regels
  3. Dé-markeer alle transacties in de geselecteerde periode die een gekozen kleur hebben
  4. In bulk markeren van alle ongemarkeerde transacties in de gekozen periode
  5. Tonen van preview van document
  6. Configureren van kleuren en labelnamen.

Rechtsonder in het scherm staan de markeerstiften met de verschillende kleuren.

Standaard marker instellingen

De standaard marker instellingen zijn de instellingen voor de labels voor alle grootboekrekeningen. Door te klikken op de knop Configuratie kun je de namen van de labels eenvoudig aanpassen door de tekst te selecteren en te wijzigen. Door op het gekleurde vakje voor het label te klikken kun je de kleur van het label aanpassen.

Je bewaart de aanpassingen door te klikken op de knop Done.

Grootboekrekening markeren/afletteren

Om te markeren, kies je eerst een kleur. Dit kun je doen door één van de markeerstiften te selecteren die rechtsonder in het scherm staan. Nadat je een kleur hebt gekozen klik je op een regel die je wilt markeren. Onderin het scherm wordt een totaalsaldo bijgehouden van alle regels die zijn gemarkeerd met die kleur.

Wil je het markeren van een regel ongedaan maken dan selecteer je de desbetreffende regel nogmaals. Om te wisselen van kleur klik je op de markeerstift met de juiste kleur

TIP!

Wil je graag per grootboekrekening de naam van de gebruikte labels aanpassen, dan kun je in de balk waar het totaalsaldo van de gemarkeerde regels wordt getoond de tekst van het desbetreffende label selecteren en aanpassen.

Als je klaar bent met markeren, klik je links in je scherm op Transacties om naar de standaard weergave van de grootboekrekening terug te schakelen. Vervolgens kun je in een volgende grootboekrekening de markeertool weer inschakelen.