Status vraagposten

Gewijzigd op Fri, 27 Oct 2023 om 10:09 AM

Om de administratie in Yuki zo compleet en accuraat mogelijk te houden, wordt een controle uitgevoerd om te bepalen welke documenten en transacties op de grootboekrekening '23020 Vraagposten' zijn geboekt. Alle documenten, banktransacties en financiële boekingen die 'tijdelijk' zijn geboekt op 'Vraagposten' worden in een rapport geplaatst. Deze controle wordt dagelijks uitgevoerd. Het is raadzaam om dit rapport te bekijken en actie te ondernemen om de administratie zo compleet en accuraat mogelijk te maken.

In het rapport status vraagposten worden de volgende zaken weergegeven:

• Inkoop- en/of verkoopfacturen die zijn geboekt op 'vraagposten'
  • Banktransacties die zijn geboekt op 'vraagposten'
  • Financiële boekingen die zijn geboekt op 'vraagposten'
  • Acties om per factuur, banktransactie of financiële boeking aan te geven op welke grootboekrekening de 'vraagpost' geboekt moet worden.

De status van de vraagposten kan vanuit verschillende plaatsen in Yuki worden bekeken:

• Klik in de navigatiebalk op het icoon Postbus en vervolgens in het nu geopende scherm onder Aandacht op Vraagposten
  • Klik in de navigatiebalk op het icoon Backoffice en vervolgens in het nu geopende scherm onder Checklist op Status vraagposten.

Het volgende scherm wordt geopend:

Het resultaat van deze dagelijkse controle wordt ook getoond in de module Yuki Postbus zodat de ondernemer een duidelijk overzicht heeft van alle transacties die op 'Vraagposten' zijn geboekt..

Dit rapport van de status van de vraagposten kan ook worden verstuurd naar de ondernemer door te klikken op de knop Stuur deze lijst naar de gebruiker.

Het is raadzaam om dit rapport regelmatig te bekijken en actie te ondernemen om de administratie zo compleet en accuraat mogelijk te maken. Je kunt de lijst met vraagposten waar mogelijk zelf bewerken.

Acties

Om te reageren op dit rapport en Yuki te helpen bij het realiseren van een accurate en complete administratie klik je op het icoontje aan het einde van een regel met een vraagpost.

Facturen en financiële boekingen

Het volgende menu met acties voor facturen en financiële boekingen wordt geopend:

Bij het handmatig boeken van een factuur wordt het volgende scherm getoond:

Via het vergrootglas kan de juiste grootboekrekening worden geselecteerd. Na het klikken op de knop Bewaren wordt de factuur direct op de desbetreffende grootboekrekening geboekt.

Bij het handmatig boeken van een financiële boeking wordt een scherm getoond waarin je de boeking via het vergrootglas naar een andere grootboekrekening kunt verplaatsen. Na het klikken op de knop Bewaren wordt de financiële boeking direct verplaatst naar de desbetreffende grootboekrekening.

Banktransacties

Het volgende menu met acties voor banktransacties wordt geopend:

TIP!

Bovenstaand menu wordt getoond indien er sprake is van een afschrijving. Bij een bijschrijving zal dit menu andere opties bevatten. Zo zal de optie Betaling aan leverancier veranderen naar Terugbetaling van leverancier. Het  principe van de optie blijft hetzelfde, alleen zal de grootboekrekening 'Crediteuren' nu debet geboekt worden i.p.v. credit.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

• Je wilt de betaling direct op de desbetreffende leverancier boeken. Klik op de eerste optie in het menu en selecteer in het nu geopende scherm de desbetreffende leverancier (Relatie).

Na het klikken op de knop Bewaren wordt de betaling direct op de desbetreffende crediteur geboekt.

• Je wilt de betaling direct boeken als terugbetaling aan een klant. Klik op de tweede optie in het menu en selecteer in het geopende scherm de desbetreffende klant (Relatie).

Na het klikken op de knop Bewaren wordt de betaling direct als terugbetaling aan de desbetreffende debiteur geboekt.

• Het betreft een privé opname (enkel bij uitgaande betalingen). In dat geval heeft het geen zin om de factuur aan te leveren. Klik op de derde optie in het menu en geef indien nodig aan ten laste van wiens privé of RC rekening de opname geboekt mag worden.

Na het klikken op de knop Bewaren wordt de opname direct naar de privé of RC Rekening geboekt.

• Je hebt de factuur (of het bonnetje) niet meer. Klik dan op de vierde optie. Er wordt een scherm getoond waarin de juiste grootboekrekening, relatie en btw-code kunnen worden geselecteerd. Daarnaast kun je eventueel nog een project koppelen of het gekoppelde project aanpassen.

Na het klikken op de knop Bewaren wordt de betaling direct in de omzet of kosten geboekt.